Yeni savunma sanayii fonu teklifi mecliste

12 maddelik yasayla Savunma Sanayii Fonu güçlendirilecek. Düzenlemeler arasında motosiklete MTV, değeri 5 bin lirayı aşan saate ÖTV ve limiti 100 bin liranın üzerindeki kredi kartından katkı payı alınması da var.

Akşam Gazetesi

Savunma sanayii ile ilgili yasada değişiklik öngören düzenleme Meclis'e sunuldu. 12 maddelik kanun teklifinde Savunma Sanayi Fonu'nun gelirlerini artırmaya yönelik hükümler yer alıyor. Toplam 75-80 milyar lira gelirin beklendiği düzenlemede enflasyon düzeltmesinin yatırım dönemindeki şirketlerle tasfiye ve iflas halindeki şirketler için yapılmaması öngörülüyor. Düzenlemeler arasında motosikletlere MTV, değeri 5 bin liranın üzerindeki saatlere ÖTV ve limiti 100 bin liranın üzerindeki kredi kartından 750 lira katkı payı alınması da var. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in verdiği bilgiye göre düzenlemeler şöyle:

KREDİ KARTINDAN KATKI PAYI: Limiti 100 bin Türk Lirası ve üzerinde olan kredi kartlarının hamillerinden her bir kart başına yıllık 750 TL alınacak.

EK DAMGA VERGİSİ: Vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar bedel alınacak.

TAPUDA EK ÜCRET: Noterde taşınmaz satışlarında tapu işlemleri için alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750 TL, diğer işlemlerde adına işlem yapılandan 375 TL ücret alınacak. Noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 TL alınacak.

TESCİL ÜCRETİ: Sıfır araç tescilinde 3.000 TL, ikinci el satışlarında 1.500 TL ücret tahsil edilecek.

YENİ ÖTV VE MTV: 5 bin TL üzeri kol saatleri ve drone'lar ÖTV kapsamına alınacak. Ayrıca silindir hacmi 100 cm'ün altında olan motosiklerlerle motor gücü 6 kW altına olan motosikletler de MTV kapsamına dahil edilecek. Yasanın katılma payına ilişkin hükümleri 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek.

GÜLER: KAYNAK İHTİYACI DOĞDU

Düzenlemeye ilişkin bilgi veren AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, bölgede yaşanan çatışmalara dikkat çekerken, bir sonraki hedefin Türkiye olmayacağının garantisi olmadığını bildirdi. Yanı sıra sınırda terör koridoru kurma çabalarının da sürdüğünü dile getiren Güler, bu kapsamda Türkiye'nin uyguladığı savunma sanayii projelerini sıraladı. Projelerin, modern bir savunma sanayiinin geliştirilmesi TSK'nın modernizasyonunun sağlanması amacıyla kurulan Savunma Sanayii Destekleme Fonu'ndan yapılan harcamalarla karşılandığını dile getiren Güler, yasal düzenlemenin ihtiyaç duyulan ilave kaynağın karşılanması amacıyla hazırlandığını belirtti. Abdullah Güler, yeni düzenlemeyle savunma sanayiindeki başarının artması için gerekli kaynakların oluşumuna katkı verileceğini dile getirdi. TBMM Başkanlığı'na ilerleyen günlerde yargı, siber güvenlik ve diğer alanlarla ilgili yeni kanun tekliflerinin sunulacağını bildiren Güler, Lübnan'da bulunan Türk askerinin görev süresinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin tezkerenin de haftaya TBMM Genel Kurulu gündemine geleceğini aktardı.

SAMSUN'A YENİ SAVUNMA OSB'Sİ

Yasa, Kıyı Kanunu'nda yapılan değişiklikle Samsun'da sınır ve koordinatları belirlenen alanda, yer seçim kararına uygun olarak imar planı kararıyla savunma alanında Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulabilmesine imkan sağlanıyor.