Türkiye, Karadeniz’de keşfettiği 320 milyar metreküplük, tarihinin en yüksek doğalgaz rezerviyle 7 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılarken, enerji faturasını da 70 milyar dolara yakın azaltmış olacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerine göre, Türkiye’nin geçen yıl iç piyasada tükettiği doğalgaz miktarı yaklaşık 45.3 milyar metreküp düzeyinde kaydedildi. Türkiye, bu tüketimin tamamına yakınını ithal ediyor. Ancak keşif hiç gaz ithal etmeden 7 yıl Türkiye’ye yetecek büyüklükte. Uzmanlar, bu durumun Türkiye’nin elini güçlendireceği görüşünde.
İTHALAT AZALACAK
Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet’in türbesini ziyaret eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yaptığı açıklamada, “Karadeniz’deki doğalgaz keşfiyle birlikte ithalatımızda ciddi azalma bekliyoruz. Doğalgazı vatandaşlarımızın çok daha ekonomik fiyatlarla kullanabileceği altyapıyı oluşturmuş oluyoruz” diye konuştu.
ELİMİZ GÜÇLENECEK
OME Hidrokarbonlar Direktörü Sohbet Karbuz ise, şu değerlendirmeyi yaptı: “2021’de Türkiye’nin tedarikçilerle dolacak olan kontratları var. 2021’nin sonuna kadar 18 milyar metreküplük gaz anlaşması sona erecek. Dolayısıyla bu rezerv, kontratların yeniden müzakere edilmesinde, şartlar ve fiyat mekanizmasında Türkiye için önemli bir koz olacak.” İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener de, “Rezervin enerji maliyetlerini düşürmesi beklendiğinden, uzun vadede bu durum enflasyonu aşağı yönlü baskılamaya yardımcı olacaktır” dedi. Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) Araştırma Direktörü Bora Şekip Güray ise, keşfin, gelecek birkaç yılda doğalgaz ithalat müzakerelerinde Türkiye’nin elini güçlendirebilecek olması bakımından da çok değerli olduğunu bildirdi. Enerji Ekonomisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu da, “Üretime başlanmadan önce sözleşmeler de bitmeye başlayacak. Üreticiler çıkan gazı daha ucuza verebilir” dedi.
TL İSTİKRAR KAZANIR
İsveç’in en büyük bankalarından SEB’in ekonomi strateji başkanı Per Hammarlund, Türkiye’nin gaz keşfinin ülke adına olumlu bir durum olduğunu belirterek “Türkiye’nin uzun vadede borçlanma ihtiyacı azalacak, TL istikrar kazanacak” diye konuştu.
2-3 AYDA KEŞİF GERÇEKLEŞTİ
Bakan Dönmez, Fatih gemisini İstanbul’un fethinin 567. yıl dönümünde uğurladıklarını, 2-3 ay içinde keşfin yapıldığını belirtti.
SIRADA YENİ BİR ALAN VAR
Keşif yapılan sahanın potansiyel olarak oldukça umut verici olduğuna işaret eden Dönmez, şunları kaydetti: “Bu şu anda bizim ilk keşfimiz. Yaklaşık 250 kilometrekarelik bir alana denk geliyor. Biz yaklaşık 14 ay önce bu sismik araştırmalara başladığımızda 2 bin kilometrekarelik bir alanın sismik araştırmasını yaptık, adeta oranın röntgen filmini çektik. Şimdi önümüzde 6 bin kilometrekarelik yeni bir alanda daha var. Uzmanlarımızın değerlendirmesi benzer yapıların, benzer formasyonun orada da önümüze çıkabileceği yönünde. Süratli bir planlamayla hem bu 6 bin kilometrekarelik alanın yeni sismik verilerinin elde edilmesinde dönük çalışmaları hızlıca başlatacağız.”
ELEKTRİK İÇİN DE ÖNEMLİ KAYNAK
Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, “Bulunan rezerv, ülkemizin gelişimini ve potansiyelini öne çıkaran ve enerji sektörümüzün geleceğini şekillendirecek çok önemli bir gelişme” dedi. Zaimler, doğalgazın 81 ilde yaygın bir şekilde kullanılmasının yanı sıra elektrik üretimi için de çok önemli bir kaynak olduğuna dikkati çekerek, “Bu değerli potansiyelin kinetiğe dönüştürülerek ülkemizde kullanılmaya başlanmasıyla cari açığımızın azaltılması, enerjide arz güvenliği, doğalgaz ve elektrik fiyatlarının aşağı yönlü hareketi, istihdam gibi birçok imkan elde edilebilecek” diye konuştu.