Yeni kurulacak düzenin belirleyicisi Türkiye olacak

İngiltere, Türkiye'nin en büyük ticari ortakları arasında ilk sıralarda. Gelişmeleri yorumlayan Türk iş dünyası, ''İngiltere’nin bu kararının artı ve eksileri olacak. Eğer yeni bir dünya kurulursa, Türkiye bu yeni düzenin kurucuları arasında yerini alır'' görüşünde birleşiyor.

1

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Avrupa Birliği’nin en güçlü ekonomisine sahip ülkelerinden İngiltere, iki yıl içinde Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılacak. Birleşik Krallık’ın (İngiltere) bu kararı, üye ülkelerinin yanı sıra Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. İngiltere; 16 milyar dolarlık hacmiyle Türkiye’nin Almanya’dan sonraki en büyük ikinci ihraç pazarı. İşte bu yüzden Brexit kararının iki ülke ticaretine hem olumlu hem de olumsuz yansımaları olacak. Türk iş dünyası, “Türkiye olarak, Avrupa'yı etkiliyoruz ve Avrupa'dan etkileniyoruz. Yeni bir dünya kurulursa, Türkiye, bu yeni düzenin kurucuları arasında yerini alır” görüşünü paylaşıyor.

DOMİNO ETKİSİ OLUR

Yaşanan şokun ardından, orta vadede ticari ilişkilerin normale dönmesini beklediklerini ifade eden DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, bu kararın İngiltere’yle sınırlı kalmayacağını söyledi. Vardan, “Türkiye olarak, Avrupa'yı etkiliyoruz ve Avrupa'dan da etkileniyoruz. Görüldüğü şekilde eğer yeni bir dünya kurulursa, Türkiye, bu yeni düzenin kurucuları arasında yerini alacaktır” dedi.  Vardan,  Türkiye’nin güçlü siyasi iradesi, güçlü yönetişim becerisiyle bu süreçte, kıta Avrupa'sında şekillenecek yeni AB'nin güvenilir bir ortağı olabileceğini söyledi. 

İHRACATA SINIRLI ETKİSİ OLUR 

Gelişmenin, Türk ihracatına etkisinin sınırlı olacağını savunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise “2015 ihracatımızın yüzde 44,5’ini AB ülkelerine yaptık. Aynı sürede İngiltere, 10.6 milyar dolarla Irak’ı geride bırakarak en çok ihracat yaptığımız ikinci ülke oldu. İngiltere ile 2015’teki toplam ticaret hacmimiz 16 milyar dolar. Brexit’in ihracatımıza kısa vadede etkisinin sınırlı olacağını gördük” değerlendirmesinde bulundu. 

Pandora’nın kutusu açıldı 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli, Avrupa'daki 'ingiltere  şoku'yla ilgili sosyal medya hesaplarından yorumda bulundular. Şimşek, İngilizce attığı tweette, “Pandora’nın Kutusu’nu açmak istemiyordunuz ama çoktan açıldı” derken Canikli'de Türkçe olarak "Avrupa Birliği'nin dağılma süreci başladı, gemiyi ilk terk eden İngiltere oldu" ifadelerini kullandı.

Avrupa için kilometre taşı

İngiltere’nin ayrılık kararının önemli bir kilometre taşı olduğunu vurgulayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, “İyi seviyede ilişkileri olan Türkiye ve Birleşik Krallık’ın yatırım, dış ticaret ve finans ilişkilerinin güçlenerek devamı için adımlar atmaya devam edeceğiz" dedi.

Artık eli güçlü olmayacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki: "Bundan sonraki süreçte de AB'nin elinin güçlü olmayacağına inanlardanım.  Türkiye'ye şimdiye kadar yaptıkları çifte standartlardan yavaş yavaş vazgeçeceklerdir diye düşünüyorum."

Avrupa'nın 'birliği' çatırdadı

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan: "Avrupa'nın 'birliği' çatırdıyor. İlk kopuş İngiltere'den geldi. Çatlak büyüyecek gibi gözüküyor. Bunun en büyük nedeni AB’nin, kendinin ortaya koyduğu değerlerden sapmasıdır." 

AB için sonun başlangıcı

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca: "Karar, AB için sonun başlangıcı. Ticaret karşılıklı menfaatler meselesidir. Bunun AB ile çok ciddi bir ilişkisi bulunmamaktadır. Bu açıdan tedirginliğe gerek olduğunu düşünmüyoruz."

Yatırımlara etkisi olmaz

YASED Başkanı Ahmet Erdem: "Avrupa'da, üye ülkelerdeki ekonomiye olan etkisi çerçevesinde, toplam uluslararası yatırımlara etkisi olursa Türkiye'ye de yansıyabilir ama onun haricinde Brexit'in Türkiye özelinde bir yansıması olmaz."

Ayakkabı ihracatı artacak

TASD Başkanı Hüseyin Çetin: "Yeni dönemle ihracatımız yüzde 20 artar. İngiltere, İtalya, İspanya ve Portekiz’den herhangi bir ihracat ve ithalat işlemi yapmadan ayakkabı alıyordu. Bu da gücümüzü zayıflatıyordu."