İçişleri Bakanlığı, hazırladığı videoyla uygulama hakkında bilgilendirme yaptı. Buna göre, vatandaş Nüfus Müdürlüklerine geldiğinde vereceği fotoğraf, parmak izi ve imza hepsi için geçerli olacak. Alo 199 vatandaş etkileşim merkezinden ya da randevu.nbi.gov.tr adresinden randevu alınacak. Öte yandan videolu paylaşımda 503 olan pasaport başvuru merkezinin 761'e, 596 olan sürücü belgesi başvuru noktasının 680'e çıktığı kaydedildi.
KİMLİK RANDEVUSU NASIL ALINIR?
2 Ocak'tan itibaren tüm Türkiye’de kimlik kartları için başvuru yapılabilecek. Kimlik kartı almak için 15 yaşından büyüklerin yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere şahsen başvuru yapması gerekiyor. Başvuru için ilçe nüfus müdürlüğüne doğrudan ya da zaman kaybına sebep vermemek için randevu alarak gidilebilecek.
YENİ KİMLİK RANDEVUSU ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Çipli kimlik kartlarına geçiş işlemleri yürütülen 11 ilde bugüne kadar yaklaşık 150 bin kişiye yeni kimlikleri teslim edildi. Kırıkkale'yle başlayan projeye daha sonra Adıyaman, Aksaray, Burdur, Uşak ve Yalova eklendi. Bu illerde yeni kimlik kartı almak için başvuru imkanı sağlanmasıyla proje kapsamındaki il sayısı 11'e ulaştı.
Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin olması yeterli olacak.Başvuru sonucunda kişiye başvuru belgesinin bir nüshası verilecek. Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15 lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 lira ödenecek.
15 yaşını tamamlamayan çocuklar için veli veya vasileri başvuruda bulunabilecek. Talep edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğrafa yer verilmeyecek. Başvuru esnasında kimlik bilgileri kontrol edilecek, gereken alanlarda güncellemeler gerçekleştirilecek, fotoğraf taranacak, biyometrik verileri alınacak (her iki el için parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi). Başvuru sonunda kişilere PIN zarfında bulunan 6 haneli şifre verilecek. Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak. PIN kodu, kimlik kartı teslim edilinceye kadar aktive olmayacak. PIN kodu ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan kioskları kullanarak değiştirebilecek.
Yapılacak değerlendirmenin ardından kimlik kartı hazırlanarak, başvuru esnasında belirtilen adrese PTT Kargo aracılığıyla teslim edilecek.
2018 Yeni Kimlik İçin Gerekli Evraklar: Nüfus müdürlüklerine müracaat ederken söz konusu bu belgeleri muhakkak tamamlamanız gereklidir. Zira randevunuz yanabilir ve daha ileri bir tarihe sarkabilir.
Şahsın "nüfus cüzdanı" ile son altı ay içinde çekilmiş bir adet "biyometrik fotoğraf" gereklidir.
Nüfus cüzdanı yanında bulunmayanlar aşağıda sıralanan kimlik belgelerinden birini de yanında götürebilir.