Yeni havalimanı’na artık uçak inebilir

Ulaştırma Bakanı Arslan, 3. Havalimanı inşaatını inceledi. Arslan “%80 ilerleme sağladık. Birinci pistimiz şu anda hazır. Artık havalimanına uçak inebilir. 29 Ekim’de havalimanını hizmete sunmuş olacağız” dedi.

BİRİNCİ PİST TAMAMLANDI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul Yeni Havalimanı’nın yüzde 80’inin tamamlandığını belirterek, “İnşallah 29 Ekim’de Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve birçok misafirimizin teşrifleriyle havalimanını hizmete sunmuş olacağız” diye konuştu. İstanbul Yeni Havalimanı inşaatında incelemelerde bulunan Bakan Arslan, terminalde 143 körüğün olacağını, 114 uçağın aynı anda köprülere yanaşabileceğini belireterek, birinci pistin bittiğini, çizgilerinin çizildiğini aktardı. Arslan, ikinci pistin ilerleyişinin memnuniyet verici olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

29 Ekim tarihinde açılması beklenen İstanbul Yeni Havalimanı’nda inşaat çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Projede yüzde 80 ilerleme sağlanırken, terminal binasının içi de hazır hale getiriliyor.

KULE İNŞAATI TÜMÜYLE BİTTİ 

“Kulemizin de inşaatı tamamen bitti. Şu anda ince işçilikleri yapılıyor. 5 gün sonra seyrü sefer cihazlarının kurulabilmesi adına artık yer teslimi yapılacak. 15 Şubat itibarıyla da Devlet Hava Meydanları İşletmemiz kendi seyrü sefer cihazlarını gerek kuleye gerek diğer yerlerdeki cihazları kurmaya başlayacak.” En geç temmuzda köprülerin montajının bitmiş olacağını ifade eden Arslan, havalimanında bulunacak 6 bin kamerayla bütün takiplerin yapılacağını bildirdi. Arslan, “Havalimanında güvenlik hizmeti verecek 3 bin 500 güvenlikçinin güvenlik şirketi marifetiyle başvurularının alımına başlanıyor” diye konuştu.

TESTLER TAMAMLANDI 

Arslan, 26 Şubat’ta havalimanına ilk uçağın ineceğine dair daha önce görüş verildiğinin hatırlatılması üzerine, birinci pistin şu anda hazır olduğunu, bugün itibarıyla havalimanına uçak inebileceğini bildirdi. Arslan, testlerin bittiğini, ışıklandırmaların ve çizgilerin tamamlandığını, hava trafiğin buna uygun poziyonu aldığını anlattı.

22.1 MİLYAR EURO KİRA 

Bakan Arslan, havalimanının yatırım bedelinin 10 milyar 247 milyon euro olduğunu kaydederek, 25 yıllık işletme döneminde 22 milyar 152 milyon euro artı KDV kira geliri elde edeceklerini vurguladı. Bakan Arslan, dünyada sıcak para hareketlerinin kısıtlandığı, finansman bulmakta zorlandığı bir ortamda Türkiye’nin dünyanın devam eden en büyük 10 projesinden 6’sını gerçekleştirdiğini anlattı. 

İSMİNİ 29 EKİM’DE ÖĞRENECEĞİZ 

Bakan Arslan, havalimanının isminin ne olacağına ve sosyal medyada anketler yapıldığına ilişkin bir soruya da, “Sosyal medya anket yapmayı seviyor. Dilimiz yandı bir kere onu söyleyeyim. Dolayısıyla değerlerimizi kesinlikle yarıştırmayacağız. İnşallah 29 Ekim’de hep beraber ismi öğreneceğiz, ondan önce herhangi bir isim telaffuz edilmesi ve ortaya konulması söz konusu değil.” Arslan ayrıca, şöyle konuştu: “Gayrettepe-3. Havalimanı metro inşaatı son sürat devam ediyor. Şimdi de Halkalı-3. Havalimanı metro hattıyla ilgili ihale çalışmaları devam ediyor.” 

Enerjiden 33 milyon TL tasarruf 

Havalimanı terminal binasının ışığı kesintisiz içeriye yansıttığını aktaran Bakan Arslan, binanın ışığı yazın ve kışın maksimum içeriye alacağını anlatarak, Sadece elektrik ve su tasarrufunun yıllık parasal değeri 33 milyon lira” diye konuştu.