Yeni finansman modeli talebi! Kentsel dönüşüme özel ‘mortgage' önerisi

Aremas Gayrimenkul Başkanı Vedat Arslan, “Kentsel dönüşüme özel mortgage sistemi kurulmalı ve risk tabana yayılmalı” dedi.

ARZU KURUM

İstanbul'da riskli yapıların yenilenmesi için hükümet düğmeye bastı. 5 yılda 1.5 milyon konutun dönüştürülmesi için çalışmaların başladığı alanda, özel sektörden de öneriler geliyor. 2024'ün gayrimenkul sektörü açısından zor bir yıl olabileceğinin altını çizen Aremas Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Arslan, proje finansmanı ve mortgage'ın olmadığı, piyasanın daraldığı bir ortamda satışa sunulabilecek projelerin azalabileceğine işaret etti. Kentsel dönüşümün önemine dikkat çeken Arslan, "Kentsel dönüşümün sosyolojiden şehir planlamaya, mimariden finansmana kadar pek çok unsuru var. Konjonktür gereği kentsel dönüşüm için gerekli olan finansmanın sadece özkaynak ya da dış finansman yoluyla temin edilemeyeceğini biliyoruz. Bu nedenle kentsel dönüşüme özel bir mortgage sisteminin kurulması ve bu şekilde riskin tabana yayılması sağlanmalıdır" dedi.

FONA İHTİYAÇ VAR

Bu mortgage sistemini destekleyecek yapıların; gayrimenkul yatırım ortaklıkları, emeklilik fonları veya portföy yönetim şirketleri vasıtasıyla kurulması ve bu yapıların satışın güçlü kılınarak desteklenmesi gerektiğini belirten Arslan, şunları söyledi: "Güçlü satış için ise kurumsallaşmasını tamamlamış organizasyonlara ihtiyaç var." Morgage; geliri düşük insanlara uzun vadeli (25-30 yıl), düşük ve sabit faizli kredi imkanları sunarak ev sahibi olmalarına olanak sağlayan bir konut finansman sistemi anlamına geliyor.

YURTDIŞINDA BÜYÜYECEK

14 yıl önce, büyük ölçekli konut projelerine satış ve pazarlama danışmanlığı sunmak üzere kurulan Aremas, zaman içerisinde iş kollarına konsept geliştirme, proje geliştirme danışmanlığı ve ticari satış ile kiralama fonksiyonlarını da ekleyerek, gayrimenkul projelerine 360 derece danışmanlık hizmeti veren bir marka haline geldi. Şirket, yurtiçinde İstanbul, İzmir ve Bodrum'da, yurtdışında Frankfurt ve Dubai şehirlerindeki ofisleriyle çalışmalarını yürütüyor. Vedat Arslan, 2024'te yurtiçi ve yurtdışında yeni projelere hizmet vermeye devam edeceklerini belirtti.