Sarıçiçek köylülerinin topladığı taşlarla zengin olmasının ardından bir meteor avcısı da Bursa’da çıktı. Bursa’nın İnegöl ilçesinde yaşayan Yüksel Sevinç, topladığı taşları jeoloji mühendislerine ve Fransa’daki bir kurum ile Maden Tetkik Arama’ya (MTA) gösterdi. Yüksel Sevinç, elinde bulunan taşların ise Bingöl’de bulunan taşlardan daha değerli olduğunu söyledi.
Bursa’da TÜBİTAK’ın destekleriyle yapılacak Uzay ve Havacılık Merkezi’ne elindeki değerli taşlardan akademik çalışma için hibe verebileceğini ifade eden Sevinç, “Arkadaşımla beraber bunları piknik yapmaya gittiğimde bulduk. Farklı bir taş olduğunu görünce birkaç kişiye danıştık. Gönderdiğmiz kurumlardan gök taşı olduğu raporu geldi. Ama satış için gerekli kanalları bulmaya çalışıyoruz. Ben de farklı kurumlara göndererek taşların gök taşı olduğundan emin oldum. Bunların Bingöl’de bulunan taşlardan daha değerli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bizim taşların içerisi demir ağırlıklıdır. Yapılan tahlillerde yüzde 70 oranında demir, yüzde 17 oranında nikel ile kobalt ve fosfor tespit edildi. Oysa Bingöl’de gramı 60 dolara satılan taşların içleri taşçıldır. Bu mıknatıs çeken gök taşlarını dünya çapındaki meraklılarına vermeyi düşünüyoruz” diye konuştu.
Türkiye’de şu anda bunun pazarı olmadığı için satışının gerçekleşmediğini ifade eden Sevinç, “Bu taşların değeri Amerika, Kanada, Rusya, İngiltere ve İtalya’da daha çok bilinmektedir. Bizim bulduğumuz taşlar birinci grup demir meteorlar diye geçiyor. İkinci grup meteorlar ise dışı demir içi taşçıl diye geçiyor. Üçüncü grup ise komple taşçıl diye geçiyor. Bunlar da kendi içerisindeki demir oranına göre 3 gruba ayrılıyor. Şu anda benim elimdekiler demir oranı en yüksek olanlar” dedi.
Buldukları taşların 4 gramdan 2 kilograma kadar olduğunu ifade eden Sevinç, “Şu anda bende 200’den fazla toplamda da 10 kilogramla dünyadaki gök taşı koleksiyonu olan Amerikalı bir meteor avcısından daha fazla taş var. Bingöl’deki taşların satışından sonra biz de elimizdeki taşları satmaya karar verdik. Bingöl’deki taşlar en son 60 dolardan satıldı. Biz de bu taşları taban fiyat olarak 80 dolardan satışa sunacağız. Ama Bursa’da TÜBİTAK’ın destekleriyle yapılacak Uzay ve Havacılık Merkezi’ne elindeki değerli taşlardan verebiliriz. Tabi ki bu taşların Amerika’da Fransa’da koleksiyoncuların beğenisine sunmak bizleri onurlandıracaktır. Bu taşların başka bir özelliği ise takı sektöründe elmas ve yakut gibi nadide taşlar ile işlenebilir olmasıdır” şeklinde konuştu.
Bu taşların düşüş tarihi hakkında değerlendirmelerde bulunan Yüksel Sevinç, "NASA dünyanın hangi bölgesine hangi tarihte taş düşeceğinin bilgisini vermeye çalışıyor. Yakın tarihte Eskişehir ile Bursa arasında bir taş düşme kaydı yok. Ancak bu taşların en az 50-60 yıl önce bu bölgeye düştüklerini düşünüyoruz. Yaklaşık 2 senedir bu taşlarla ilgileniyorum. Gezerken gördüğüm tüm ilginç taşları incelemeden geçemiyorum. Ama meteor taşı olması için parlak veya mat kabuğu olması gerekiyor. Mıknatıs ile çekmesi gerekiyor. Diğer taşlara göre kendisinin özgül ağırlığı olması gerekiyor. Taşların içlerinde ya da yüzeyinde demir olduğu için pas olması gerekiyor. Bunlar var ise bu taş meteor olma ihtimali çok yüksektir” ifadelerini kullandı. (İHA)