Yeni dönemde hedef tersine beyin göçü! 

Seçimlerin bitmesiyle  ‘milli teknoloji’ adımları hızla atılacak, Yüksek teknoloji üretiminde doktoralı insan kaynağı için ‘Sanayi Doktora Programı’ oluşturulacak. 

YELDA GÖKDAĞ

Seçimlerden zaferle çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti, Türkiye’yi şahlandıracak yeni dönemin startını da vermiş oldu. Erdoğan’ın manifestosu ve AK Parti’nin seçim beyannamesindeki hedefler planlandığı takvime göre hayata geçirilecek. Bu kapsamda “yerli ve milli teknoloji” adımları da hızla atılacak. Yürütülecek çalışmalarda Araştırma-Geliştirme ve teknoloji alanındaki yeni atılımların ülke ekonomisine katma değer sağlaması amacıyla bu alanlara ayrılan kaynaklar artırılarak destekler ürün bazlı ticarileşmeye kaydırılacak. Yüksek teknolojili ürünlerin üretilmesi amacıyla nitelikli insan gücü yetiştirilecek. Yatırımlarla araştırmacıların yetiştirilmesi ve bu alanda yapılan araştırma faaliyetlerinin nitelik ve nicelik olarak artırılması teşvik edilecek. 

DOKTORA PROGRAMI

Özel sektörün ileri teknoloji ürünlerini üretebilecek insan kaynağı ihtiyacını karşılamak üzere ‘Sanayi Doktora Programı’ başlatılacak. Yurtdışına göç eden araştırmacıların Türkiye’ye dönüşlerini sağlamak ve Türkiye’de çalışmalarını teşvik etmek üzere, özel düzenlemeler yapılacak.

İhracata döük yeni bir sanayi altyapısı 

Yeni dönemle sanayi altyapısı yüksek katma değerli mal üreten ve ihracata dönük şirketlere sahip olacak şekilde oluşturulacak. Ayrıca stratejik sektörlerde yerli ve milli üretimin payı artırılacak. Sanayi tesislerinin dijital dönüşümü sağlanacak. Yerlileştirme çalışmaları için ara malı ithalatını oluşturan 2739 adet ürün grubu teknoloji düzeyine göre önceliklendirilecek ve 43 ürün grubuna odaklanılacak.