Yeni asrın şifresi yerlilik ve millilik

Cumhuriyet'in 100. yılında dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmayı başaran Türkiye, ikinci yüzyılda Togg gibi yerli ve milli hamlelerle büyüyecek. İlk hedef ise gelecek yıl Togg'u dünyaya satmak.

Akşam

Badirelere rağmen 100 yılda dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olmayı başaran Türkiye'nin ikinci yüzyıldaki şifresi 'yerlilik' ve 'millilik' olacak. Cumhuriyet'in 100. yılı ve Türkiye'nin otomobili Togg'un banttan indirilişinin birinci yıl dönümü dolayısıyla Togg'un direksiyonuna geçen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin yeni yüzyılda yerlileşme ve millileşme adımlarını hızlandıracağını belirterek, "Yüksek hızlı trenleri milli olarak geliştirmeyi hedefliyoruz. Endüstriyel robotları da yerli ve milli olarak geliştirme ve buradan bir milli marka çıkarma hedefimiz var" dedi.

TEKNOLOJİYE DESTEK

"Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi" programı kapsamında firmalara destek verdiklerini anımsatan Kacır, "Bu destekleri daha da artıracağız. Cumhuriyet'in 100. yılında 220 binden fazla çalışanımızla bir Ar-Ge ordusu inşa ettik. Biz finansman imkanlarının büyümesinden ve finansmana erişimin kolaylaşmasından Türk sanayi ve teknoloji girişimleri adına büyük memnuniyet duyuyoruz. Önümüzdeki dönemde yatırımlara yönelik krediler kapsamında yine Hazine ve Maliye Bakanlığı ile, TCMB ile yeni adımlar atacağız. TCMB'nin yatırım taahhütlü avans kredileri var. Önümüzdeki dönemde bu kredilerin Türkiye'nin yüksek ve orta yüksek teknoloji yatırımlarına yönelik çalışmalarını hızlandırması adına adımlar atacağız. İlerleyen dönemde Togg gibi milli markalar ve kilit teknoloji girişimleri çıkaracağız" dedi.

ENERJİDE MİLLİ MARKA

Türkiye'nin yenilenebilir enerjide iddialı bir ülke konumuna geldiğine işaret eden Kacır, "Buralardaki potansiyelimizi küresel düzeyde ihracat kapasitemizi artıracak milli markalarla taçlandırmalıyız. Togg gibi birden fazla firmanın bir araya geldiği konsorsiyumlar eliyle Türkiye bu alanda milli markalar çıkartacak. İşbirlikleri ve konsorsiyumlar eliyle Türkiye'nin milli markalarıyla ihracat pazarlarına yönelmesini sağlayacağız" diye konuştu. Kacır, 5G'ye geçişte 20'ye yakın firmanın Ar-Ge faaliyeti gerçekleştirdiğini aktardı.

UZAYDA İLERLEME

Uydu alanında ulusal programı hayata geçirecekleri bilgisini veren Kacır, "Uzay ekonomisine ilişkin potansiyeli daha ileri noktaya taşıyacağız" dedi. TEKNOFEST'in 2024'te hangi şehirde yapılacağı konusunda saha araştırmalarının devam ettiği bilgisini veren Kacır, Özbekistan, KKTC, BAE ve Azerbaycan'ın yanı sıra birçok kardeş ülkenin etkinliğe ev sahipliği yapmak istediğini aktardı.

TOGG KULLANICILARINDAN 100. YIL KONVOYU

Cumhuriyet'in 100. yılında kapsamında Togg T10X kullanıcıları Sultan Selim Köprüsü'nden kortej geçişi yaptı. "100. Yıl Togg Konvoyu'nda buluşuyoruz" etkinliği kapsamında saat 14.30'da verilen startla Togg kullanıcıları köprüden Anadolu Yakası'na ilerledi. Korteje Van, Bursa, Eskişehir gibi birçok ilden katılım oldu.

TOGG DÜNYA PAZARLARINA AÇILIYOR

Küresel marka olmayı hedefleyen Togg'un 2024'te Avrupa pazarlarına ihracatı için hazırlıkların büyük ölçüde tamamlandığını aktaran Kacır, "Kazakistan'da Türk Devletleri Teşkilatı Toplantısı yapılacak. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'e Togg hediye edecek" diye konuştu. Kacır, Türkiye'nin kalkınma perspektifinde rotasının, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat olduğuna dikkati çekerek, bunu başarmak için gerekli bileşenlerden birinin finansmana erişim olduğunu vurguladı.

İHRACATTA HEDEF İLK 10'A GİRMEK

Geçen 100 yılda dünyanın önemli ihracatçıları arasına girmeyi başaran Türkiye, 1923'te 50.8 milyon dolarla başlayan ihracat yolculuğunda bu yıl 255 milyar dolara ulaşmayı hedefliyor. Gelecek yıllarda ise hedef ilk 10 ülke arasında yer almak. Bugün artık 100 yıl önceki yıllık ihracatı sadece 21 saatte yapabilen Türkiye, dakikada 485 bin dolar, saatte 29.1 milyon dolar, bir günde ise 698 milyon dolarlık ihracat yapıyor.

TEKNOLOJİ SATIYORUZ

Cumhuriyet'in 100'üncü yılı geride bırakılırken, büyümenin ve istihdamın temel bileşenlerinden bir tanesi olan ihracatta Türkiye, geçtiğimiz dönemde rekorlar kırmaya devam etti. Aylık ortalama ihracat 21.2 milyar dolara ulaşırken ihracat ürünlerinin niteliği de değişti. 1923'te 50.8 milyon dolarlık ihracatı ağırlıklı bölümünü buğday, arpa, fındık, kuru incir, kuru üzüm, pamuk, yün, afyon, zeytinyağı, ham ipek gibi tarım ve hayvancılığa dayalı ürünler oluştururken bugün ihracatın yaklaşık yüzde 40'ını yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünlerin oluşturuyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK İHRACAT GEMİSİ MSC TÜRKİYE OLDU

Dünyanın en büyük konteyner gemilerinden 400 metre uzunluğundaki "MSC Türkiye", Çanakkale Boğazı'ndan geçti. Mediterranean Shipping Company (MSC) tarafından Çin'de inşa ettirilen 24 bin 346 konteyner taşıma kapasiteli Liberya bayraklı gemiye Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla "MSC Türkiye" adı verildi. Gemi dün Çanakkale Boğazı'ndan geçerek Tekirdağ'a doğru yol aldı. Çanakkale Boğazı,"MSC Türkiye"nin seyri nedeniyle saat 07.00-12.30 saatleri arasında çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı.