Kriz öncesi kazdığı 13 petrol kuyusundan 8'inde başarılı sonuç alan Türkiye'ye, Libya'dan petrol arama konusunda davet var. TPAO'nun bir an önce çalışmalara yeniden başlamasının beklendiği Libya'da kara ve denizin yüzde 40'ında henüz hiç petrol ve doğal gaz aranmamış.
TPAO'nun, Libya'da faaliyete geçmesi yalnız Türkiye'nin iktisadi haklarını korumak gibi jeopolitik çıktıyla sınırlı kalmayacak, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu petrolün önemli bir bölümünü de karşılayacak.
Bu alanda bir çalışmanın başlatılması durumunda Türkiye ile Libya arasında imzalanan münhasır ekonomik bölge (MEB) mutabakatı esas alınacak. Bu kapsamda hidrokarbon aranması, üretimi, taşınması, rafine edilmesi, ticarileştirilmesi, dağıtımı ve ticareti ile ilgili projeler yürütülebilir.
Yeni Şafak'ın haberine göre Libya toprakları ve denizlerinin yüzde 40'ında şimdiye kadar petrol ve doğal gaz arama faaliyeti yürütülmedi. Libya NOC Ulusal Petrol Şirketi'nin verilerine göre kara ve denizlerde 29 yeni petrol sahası ve 12 doğal gaz sahası bulunuyor. Libya'nın kara suları ve münhasır ekonomik bölgesi Mısır sınırından Tunus'a kadar geniş bir alanı kapsıyor. Keşfedilmiş Sirte, Murzuk, Buri, Sabrata ve Curf gibi petrol ve doğal gaz alanlarının yanı sıra, henüz keşfedilmeyi bekleyen alanlar bulunuyor.