Yazılımcılarda 7/24 sanal mağaza mesaisi

Pandemi dönemindeki sokağa çıkma yasağı nedeniyle 2-3 ay dükkanı kapalı kalan işletmeler, sanal mağaza kurmaya başladı. E-ticaret sitesi yazılımcıları da girişimcilerden gelen bu talebi karşılamak için 7/24 mesai yapmak zorunda kaldı.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Pandemi döneminde ilan edilen sokağa çıkma kararıyla mağazalarını uzun süre kapalı tutan işletmeler, faaliyetlerine online mecrada devam etme kararı aldı. Hazır giyimden, gıdaya, kozmetikten, markete pek çok sektörde online altyapısı olmayan şirketler ise sanal mağaza kurmak için e-ticaret yazılımcılarının kapısını aşındırdı. Normal dönemlerin yüzde 50 üzerinde bir taleple karşılaşan e-ticaret altyapı şirketleri, talebe yetişmek için fazla mesai yapmak zorunda kaldı.

e-ticaret atağa kalktı

Koronavirüs nedeniyle insanların büyük bölümünün ihtiyaçlarını sanal alışverişle karşılamaya başladığını hatırlatan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, “2019 yılında 83 milyar TL büyüklüğe ulaşan Türkiye e-ticaret sektörü, koronovirüs salgınının başladığı mart ayından itibaren atağa geçti. Salgın döneminde 1 milyon yeni kişi ilk defa e-ticaretle tanıştı. Bu dönemde online satışı olmayan işletmeler hızla e-ticaret sitesi kurmaya başladı. Bu dönemde altyapı şirketlerine gelen talep yüzde 50 artınca, şirketler 7 gün 24 saat mesai yaptı” ifadelerini kullandı.

68 bin 457 işletme var

Türkiye’de 2019 yılı itibarıyla 68 bin 457 işletme elektronik ticaret yapıyor. Sektör temsilcileri pandemiyle bu sayının çok daha yükseklere çıkmasını ön görüyor. Ürün ve ya hizmetlerini online ortamda satmak isteyen girişimcilerin hazır paket bir e-ticaret sitesi satın almak için en az 3.000 TL’yi gözden çıkarması gerekiyor. Sağlam bir altyapısı olan, güvenilir ödeme sistemi sunan, lojistik sorunu yaşatmayan, ürün çeşitliliği olan, müşteri ilişkilerini iyi yöneten şirketler online ticarette başarıyı yakalıyor.

Ayda 580 site kurdu

e-ticaret ve e-ihracat sitelerine altyapı hizmeti sağlayan Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli’nin verdiği bilgiler de bu dönemde sektöre olan ilgiyi ortaya koyuyor. Ticimax olarak normal dönemlerde ayda 300 e-ticaret sitesi kurduklarını anlatan Çiğdemli şunları kaydetti: “Pandemide bu sayı 580’e çıktı. Bu dönemde herkes sanal mağaza açtı. Biz de 100 kişilik ekibimizle sektörden gelen talebi karşılamak için 7 gün 24 saat mesai yaptık.Bu dönemde en çok tekstilci, ayakkabıcı, dezenfektan satanlar ve marketler için site yaptık.”