Yazılım okulları açılıyor! Öğretmensiz okulla iş garantili eğitim

Yeni nesil yazılım okullarını açan Bakan Varank, “Öğrenciler bir eğitmen olmadan oyunlaştırma yöntemiyle yazılımı birbirlerinden öğrenecekler” dedi. Vadi İstanbul'da açılışı yapılan okulun ardından sırada Kocaeli var.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye Açık Kaynak Platformu 42 Okulları'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, "7/24 açık olacak bu okullarda eğitimler tamamen ücretsiz. Öğrenciler bir eğitmen olmadan projeler ve oyunlaştırma yöntemiyle yazılımı birbirlerinden öğrenecekler. Bu okullarda uluslararası standardı yakalamak için de Fransız Ekol 42 markasıyla işbirliğine gittik" dedi. Evyap'ın mekan sponsorluğunda Vadi İstanbul'da 400 bilgisayarla okulu gençlere sunduklarını dile getiren Varank, diğer okulun ise 27 Eylül'den itibaren Kocaeli'nde faaliyetlerine başlayacağı bilgisini paylaştı.

DÜNYADA EN İYİLERDEN

Gelecek dönemde bu okulları başka illerde de yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten Varank, şu bilgileri paylaştı: "23 ülkedeki 36 kampüsüyle uluslararası bir marka olan Ekol 42 dünyanın en iyi kodlama okulları arasında. Bu eğitim kurumlarının dünyadaki muadillerinden mezun olanlar en iyi şirketlerde istihdam ediliyor. Bizim de buradaki hedefimiz salt yazılımcı yetiştirmekten ziyade, hızlıca istihdam piyasasına katılabilecek yazılımcı yetiştirmek olacak. Türkiye Açık Kaynak Platformu da bu manada gençlerimizin yalnız bırakmayacak."

MEZUNLARA ANINDA İŞ

Okul bünyesinde bir eğiticinin olmamasının bu okulun en önemli özelliklerinden olduğunu vurgulayan Bakan Mustafa Varank, şunları söyledi: "Bu okulu 2 senede de bitirmek mümkün, 3.5 senede de bitirmek mümkün. Şimdiye kadar bu okullarda devam eden öğrencilerin, mezun olanların yüzde 100'nün iş bulduğunu söyleyebiliriz. Bir üniversite eğitimine ihtiyaç da duyulmuyor. Aslında önden bir kodlama, elektronik eğitimine de ihtiyaç yok ve şimdiye kadar bu okullara kayıt yaptıranların yüzde 46'sı herhangi bir kodlama eğitimi almadan kayıt yaptırmış. Ama çok başarılı ve üst düzey yazılımcıları bu okullarımız mezun ediyor. Biz bu metodun verimliliğine inanıyoruz."

YAZILIMCI ORDUSU GELİŞTİRİYORUZ

Bakan Varank, dijital çağın yeni düzeninde 'ben de varım' diyebilmenin ön koşulunun güçlü bir yazılımcı kitlesine sahip olmaktan geçtiğine dikkati çekti. Türkiye'yi kritik teknolojilerin pazarı değil üreticisi konumuna getirmek üzere çıkılan bu yolda, Türkiye'nin de yazılımcı ordusunu geliştirdiğini dile getiren Varank, şunları kaydetti: "2023 yılında ülkemizdeki yazılım geliştirici sayısının en az 500 bin olmasını hedefliyoruz. İşte Türkiye Açık Kaynak Platformu ve 42 yazılım okulları bu noktada çok önemli görevler ifa edecek. Hem kamunun hem de özel sektörün kullandığı yazılımlarda dışa bağımlılığı azaltacağız. Daha da önemlisi olası siber güvenlik sorunlarını ortadan kaldıracağız."

GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRELİM

Türkiye Açık Kaynak Platformu'nun 42 Okulları öğrencilerinin istihdam olanaklarıyla buluşturulmasında en önemli destekçisi olacağını belirten Varank, "Gençlerimiz gerçek projelerle sektörün değerli firmalarıyla çalışma fırsatı bulacak. Yazılımcı şirketlere, girişimcilere ve hatta öğrencilerimize sesleniyorum. Sizin bu platforma, bu platformun da size katacağı çok şey var. Gelin hep birlikte güçlerimizi birleştirelim, milli ve özgün yazılımlarımızı geliştirelim" diye konuştu.