Yaz saati uygulamasının kalıcı hale getirilmesi meyvelerini verdi. Uygulamanın sağlayacağı tasarruf ve kazanımlarını daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na sunan İstanbul Teknik Üniversitesi, uygulamanın birinci yılının sonuçlarını da raporlaştırdı. İTÜ’nün raporuna göre, yaz saati uygulamasının tüm yıl boyunca kullanılmasıyla geçilen SSU (Sabit Saat Uygulaması) sadece elektrik tüketiminde tasarruf getirmedi, aynı zamanda 2 milyar dolarlık potansiyel bir yatırımı da zorunlu olmaktan çıkardı. Uygulamayla Türkiye, 1.308.297 MWh daha az elektrik tüketti.
801.6 MİLYON TL TASARRUF
İTÜ heyeti, yaz saati uygulamasının etkili olduğu saatlerdeki elektrik tüketimini bir yıl önceki yılın aynı dönemindeki tüketimlerle gün gün karşılaştırdı. Sonuç olarak elektrik tüketiminde sağlanan toplam tasarruf değeri 1.308.297,00 MWh olarak hesaplandı. Elde edilen bu değerin ekonomik karşılığı tek zamanlı tarifeler için 538.6 milyon TL ve üç zamanlı tarifeler için 801.6 milyon TL’ye tekabül ediyor.
İSRAF İDDİASI ÇÜRÜTÜLDÜ
Sabah 06:00-09:00 saatleri arasında SSU’dan (Sabit Saat Uygulaması) sonra elektrik tüketiminde düşük seviyede bir artış gözlendi. Fakat SSU ile ilgili diğer saatlerindeki tüketim düşüşleri sabah oluşan artışı fazlasıyla telafi ederek, SSU elektrik tüketimi bütün dönemde tasarrufla sonuçlandı. İTÜ raporu, kamuoyunda gündüz bazı illerde hava karanlığında güne başlanmasından dolayı artan tüketimin israf getirdiği iddialarını da çürütmüş oldu.
Fiyat artış riski bitti
Kışın iş dönüşünün karanlık saatlere denk gelmesiyle özellikle 17:00-22:00 saatleri arasında aşırı tüketim yaşanıyordu. Havaların geç kararmasıyla bu saatlerdeki yoğun tüketim de azalmış oldu. Tüketimin en yüksek olduğu zaman dilimi olan, puant, elektrik fiyatlarının da en yüksek olduğu zaman dilimi oluyordu. Bu dengelemyle, gün içi piyasada fiyatların artması da engellendi.
2 milyar dolar cepte kaldı
? Elektrik tüketiminin bir iki yıl içinde yaşanacak tüketim artışıyla geleceği seviye göz önüne alındığında, puanttaki 1879 MWh’lik talebi karşılamak için yaklaşık 2 milyar dolarlık santral yatırımı gerekecekti. Ya da sistem puanttaki bu rakamları karşılayamayacak ve tüketimin en yüksek seviyeye çıktığı bu saatlerde kesintiler zorunlu hale gelecekti.
Uygulama değişmeyecek
Enerji Bakanı Berat Albayrak da yaz saati uygulamasının değiştirilmeyeceğini açıklamıştı. Albayrak, “Tüketimde İTÜ raporundaki tasarruf hesaplamalarına uygun olarak olumlu etkisi gözlemlenmektedir” demişti.