Yavuz'un gurur günü!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu ve Bakan Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirilen törenle Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi yerleştirildi. İstanbul'un iki yakasını bir araya getiren son kaynak işlemine devletin zirvesi imza attı...

1

İstanbul’un iki yakası bir kez daha birleşti. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katıldığı törenle yerleştirildi. Köprünün tam ortasındaki törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatmagül Demet Sarı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Karayolları Genel Müdürü İsmail Kartal da katıldı. 

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde tarihi an!

Erdoğan, buradaki konuşmasında, özellikle de Dünya Kadınlar Günü'nün hemen öncesinde İstanbul için "yıldız" diyebilecekleri projenin son tabliyesini koymanın onurunu yaşadığını söyledi. 

İKİ BETON YIĞINI DİYORLARDI 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 29 Mayıs 2013'te temeli attıkları gün birilerinin "Olmaz canım" dediklerini anımsatarak, şöyle konuştu: "Hele hele Gezi olayları başladığı zaman 'İşte bu iki tane beton yığınıyla kalır' diyorlardı. Hatta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Ama onlar onu yaparken biz dedik ki 'hayır.' Avrupa ile Asya'yı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birleştireceğiz ve bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak.” 

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Asma köprü olarak bu uzunlukta bir başka köprü de yok. Bunlar bizim iftihar vesilemiz ve inşallah ağustos ayında bütün viyadükleriyle her şeyiyle tamamlanıp, hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz.” 

ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR ETTİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu da konuşmasında, "Avrupa ile Asya'yı birleştiren, ilk niteliği taşıyan bir köprüden bahsediyoruz. Asya ile Avrupa bir kez daha birleşiyor" dedi. Davutoğlu, bir gurur tablosu ile karşı karşıya olunduğunu dile getirerek, emeği geçenlere ve bu tür projelere öncülük eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Türk milleti adına teşekkür etti. 

ARTIK TÜRK YATIRIMCI YAPIYOR

Bakanı Binali Yıldırım ise, “Üç yıldan kısa sürede dünyada tamamlanan başka bir köprü yok. Birinci ve ikinci köprüyü yabancıların yaptı, Türk müteahhitler taşerondu.  Şimdi Türk yükleniciler yapıyor, onlar da alt yüklenici olarak hizmet veriyor. Bu da Türkiye'nin değişimini, dönüşümünü, yol aldığı mesafeyi gösteriyor" diye konuştu.

GÖNÜLLERİN KÖPRÜSÜ!

Son kaynak işleminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan köprü inşaatında çalışan işçilere de bir müjde geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yüklenici firma IC Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen’e  dönerek “Önümüzde bayram falan da geliyor. Sen buradaki personele birer ikramiye inşallah ver” dedi. İbrahim Çeçen ise tören alanındaki işçilere dönerek, “Çok büyük emekleriniz var. Hepinize teşekkür ediyorum. İnşallah size de bu işin bitiminde birer ikramiye vereceğiz” dedi.  Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan tekrar araya girdi ve “Sen bunu zekatına say, sadakana say. Biz o tarihi beklemeden bir şeyler yapalım” ifadelerini kullandı. Tekrar İbrahim Çeçen ile konuşan Erdoğan, Ramazan ayına girmeden işçilere 3’er bin TL ikramiye verileceğini açıkladı.

Erdoğan şoför koltuğunda!

Törenin ardından makam aracını kendi kullanarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde test sürüşü yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, bu sırada yan koltukta Başbakan Ahmet Davutoğlu  ve aracın arka koltuğunda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım eşlik etti. 

O manşetler unutulmadı!

Türkiye’deki dev yatırımlara karşı çıkan Mimarlar Odası'nın aldığı bir yargı kararını bahane eden Doğan Haber Ajansı, Cumhuriyet ve Sözcü gibi paralel destekçisi medya dünyada ilklere imza atan bu dev proje için "3. Köprü artık 2 beton kuleden ibaret" manşetleri atmıştı. O manşetler ise dünkü törenle tarihin tozlu sayfalarına gömüldü.

Börekten köprü maketi ilgi çekti 

Tören alanına getirilen ve Bursalı bir börek ustasının hazırladığı ‘börekten üçüncü köprü maketi’ büyük ilgi gördü. İkizler Börek'in sahibi Hasan Acar, daha önce 2023 metre uzunluğunda börek yaparak Guinness Rekorlar Kitabı'na girdiklerini belirterek, bu önemli günün anısına böyle bir maket hazırladıklarını söyledi.Tören sonrası yanına giderek maketi inceleyen Erdoğan, maketten börek keserek gazetecilere ikram etti.

REKORLARIN KÖPRÜSÜ!

- Binlerce işçi ve mühendis 24 saat esasına göre aralıksız mesai harcadı.

- 59 metrelik genişliğiyle dünyanın en geniş köprüsü unvanını aldı. 
- 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün deniz uzunluğu 1.408 metre. 
- Toplam 2.164 metre. 
- üstünde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü. 
- Anadolu Yakası'nda Poyrazköy kesimindeki kule yüksekliği 318 metre. Avrupa Yakası'nda Garipçe’deki kulenin yüksekliği ise 322 metre. Bu da bir dünya rekoru… 
- 2013'te yapımına başlandı. Bu kadar kısa sürede gerçekleştirilen ilk asma köprü, 4.5 milyar TL yatırım bedeline sahip. 
- Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün imalatında kullanılan tellerin toplam uzunluğunun dünyayı üç kez dolaşıyor. 

Çeçen: Allah utandırmadı

Köprüdeki törenin ardından AKŞAM'a konuşan IC Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen, "Bu kadar kısa zamanda böylesi bir projeye  imza attığımız için büyük mutluluk yaşıyoruz. Allah yüzümüzü kara çıkartmadı" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çalışanlar için söz aldığı ikramiyeler konusunda da çalışmalara başladıklarını söyleyen İbrahim Çeçen, "Yarın (bugün) bir toplantı yapıp, sözümüzü yerine getireceğiz" diye konuştu.