Miray ÇİMEN
Madencilikte başvuru, izin ve lisanslama gibi süreçleri hızlandıracak uygulama olan e-Maden dönemine geçiliyor. Artık ilk müracaat işlemleri, ruhsatlandırma, arama ve işletme gibi madencilikle ilgili iş ve işlemler artık web ve mobil üzerinden yapılacak. Ayrıca, ruhsat sahipleri e-Maden sayesinde madencilik ödemelerini de web ve mobil ortamlar üzerinden gerçekleştirecek. Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 100 günlük icraat programında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın maden sektöründe hayata geçireceği bir dizi proje ve uygulama bulunuyor. Bunlardan biri de e-Maden uygulaması olacak.
İŞLEMLER ARTIK WEB’DEN
Daha önce Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne yapılan ilk müracaat işlemleri, ruhsatlandırma, arama ve işletme gibi madencilikle ilgili iş ve işlemler artık web ve mobil üzerinden yapılacak. Ayrıca, ruhsat sahipleri e-Maden sayesinde madencilik ödemelerini de web ve mobil ortamlar üzerinden gerçekleştirecek. e-Maden projesi, madencilikte kurumsal ve bürokratik işlemlerin azaltılarak verimliliği artıracak. e-Maden, yaklaşık 22 bin ruhsat ve 7 bin ruhsat sahibinin iş ve işlemlerini olumlu yönde etkileyerek, işlemlerde maliyet, zaman ve emek tasarrufu sağlayacak.
KAYITDIŞILIK AZALACAK
Maden aramak için yapılan ruhsat başvuruları 2017’den önce 3 ayda sonuçlanırken, 2017’de Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün yeniden yapılanmasıyla süreç 7 güne düşmüştü. e-Maden bütün gerekli evrakların ve süreçlerin tamamlanmasıyla müracaat sahibi sabah maden aramak için başvurup akşama işlemini sonuçlandırabilecek. Projeyle, dinamik olarak rezerv-üretim-satış-stok-sevkıyat faaliyetleri daha etkin bir şekilde takip edilecek ve kayıt dışılık konusu asgariye indirilerek, devlet hakları daha etkin bir şekilde takip edilecek.
Emek ve maliyet tasarrufu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, uygulamaya ilişkin şunları söyledi: “Yatırımcılarımız bulundukları her yer ve zamanda işlemlerini yapabilecek. Ayrıca elektronik madencilik hizmetlerini e-devlet üzerinden de yayımlayacağız. Böylece önemli oranda emek, zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacağız. Kasım ayında yüzde 90 tamamlayacağız. Yılbaşına kadar sistemi kullanıcıların erişimine açacağız.”
‘Veri bankası’ gibi de çalışacak
Sistem işlemeye başladığında maden işletmeciliğinin tüm aşamalarının bir arada gerçekleştirileceğini kaydeden Dönmez, “Sistem aynı zamanda bir veri bankası olarak da çalışacak. Sahaların ruhsatlardan bağımsız olarak tarihçeleri de yine burada tutulacak. Milli Enerji ve Maden Politikamızı açıklarken bürokratik süreçleri en aza indireceğimizi de ilan etmiştik. e-Maden’in devreye girmesiyle bu anlamda önemli bir adım atıyoruz” dedi.