Akşam Gazetesi
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen ve bu yıl 10. kez kapılarını açan Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo Fuarı, "Helalde Başarılı 10. Yıl" mottosuyla İstanbul Fuar Merkezi'nde başladı. Zirveye video mesaj yollayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yerli, yabancı sermaye ayrımı yapmadan, Türk ekonomisinin potansiyelini harekete geçirmek için çalışan herkese destek olmayı görev biliyoruz" dedi. Erdoğan helal sektörünün küresel arenada büyümesi için çalıştıklarını belirterek, "Helal belgelendirmedeki ayrılıkları, uyuşmazlıkları, güvensizlikleri ortadan kaldırmaya bir kez daha davet ediyorum" dedi.
Dünya Helal Zirvesi ve Helal Expo Fuarı'nın açılışını Bakan Bolat, davetli katılımcılarla birlikte yaptı.
ALANINDA EN BÜYÜK ZİRVE
Dünya Helal Zirvesi'nin küresel arenadaki en büyük helal organizasyonu olduğuna dikkat çeken Başkan Erdoğan "Zirvedeki iş forumları katılımcı şirketler arasında yeni ortaklıkların kurulmasına, yeni yatırımların gerçekleşmesine öncülük edecektir" diye konuştu.
PAZAR 8 TRİLYON DOLAR
Helal Expo'nun açılışında konuşan Dünya Helal Zirvesi Başkan Yardımcısı Emre Ete, 100 ülkeden gelen 500'den fazla katılımcıyla küresel arenadaki diğer organizasyonlardan önde olarak, bir kez daha etkinliğe ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Ete, "Bu yola çıktığımızda helal pazarının büyüklüğü 1 trilyon dolar civarındaydı. Şimdi bu miktarın 8 trilyon doları aştığını, gelecek 5 yıl içinde 12 trilyon doların beklendiğini görüyoruz. Tüm bu veriler helal pazarının yatırımcılarına vaatlerinin genişliğini gösteriyor" dedi.İSLAM ÜLKELERİ İLE TİCARETTE % 26 PAY
Dünya Helal Zirvesi'nde konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "İslam ülkeleriyle Türkiye'nin toplam ticaretindeki payı 2002'de yüzde 11 iken, geçen yıl yüzde 26'ya yükselttik. Birkaç yıl içinde bu payı yüzde 30'a, 2030'lara doğru yüzde 35'e yükseltmek için var gücümüzle çalışıyoruz" dedi.
BÜYÜK ÇABA SaRF ETTİK
Bolat, İslam dünyasının kardeşliği, ekonomik entegrasyonu, ticarette birbiriyle alışverişini artırması hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilen etkinliklerin önemine dikkati çekerek, gösterilen bu çabaların boşa gitmediğini anlattı. Bolat, "Bundan 20 yıl önce Müslüman ülkelerin kendi aralarındaki ticaretin, dünya ile yaptıkları ticaret içindeki payı yüzde 10 bile değildi. Bugün bu oran yüzde 19'a yükseldi. İİT'nin, İSEDAK'ın hedefi, bu payı orta vadede yüzde 25'e yükseltmek. Biz 22 yılda İslam ülkeleriyle ticareti geliştirme noktasında çok büyük çabalar sarf ettik" diye konuştu.