Yatırımcı seçim sonrasını bekliyor! Rusya'dan sonra en ucuzu borsa İstanbul

Seçimlerde son viraja girilirken piyasalar gözünü sandığa çevirdi. Uzmanlara göre dünyada Rusya'dan sonra en ucuz olan Borsa İstanbul, seçim sonrası Türkiye'nin risk primi düştükçe yükselecek.

Akşam

Türkiye'de 2023 genel seçimlerine bir haftadan az bir süre kala, piyasaların da gözü sandığa çevrildi. Kur korumalı mevduat hesaplarının 2 trilyon TL'yi aştığı ve altın yatırımlarının öne çıktığı seçim öncesi dönemde, Borsa İstanbul cephesinde de önemli gelişmeler yaşanıyor. Geçen yıl yatırımcının tek adresi olarak öne çıkan Borsa İstanbul, yüzde 200'e yakın artışla tarih yazmıştı. Bu yıl sene ise Borsa İstanbul sadece geçen hafta yüzde 8.12 değer kaybederken 2023'ün başından itibaren ise kayıp yüzde 20.12'ye ulaştı.

SON DÖRT GÜN

Bu hafta piyasalarda seçim öncesi son işlemler yapılacak. Borsanın seçim öncesi geldiği durumu değerlendiren ALB Yatırım Analisti Uğur Aydın, borsa şirketlerinin artan kârlılığına ve nakit akışı performansına rağmen düşük fiyatlandığını söyledi. Aydın "2023-2024 tahmini kârlara göre fiyat kazanç oranı 3.89 olarak gerçekleştiği görülmektedir. Bu rakam; savaş gibi olağanüstü bir durumun yaşandığı Rusya borsası hariç bakıldığında, en iskontolu fiyatlanan gelişen ülke hisse piyasasının Borsa İstanbul olduğunu bize gösteriyor" dedi.

CDS'LERE DİKKAT

Aydın "Bu seviye en son Lehman Brothers krizinde görüldü. Seçim sonrası CDS primi gerildikçe, borsa yükselecektir. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması, sonrasında uygulanacak ekonomi politikaları, yapısal reformlar ve uluslararası ilişkilerde özellikle Batı ile geliştirilecek pozitif ilişkiler; CDS priminde gerileme ve yabancı portföy girişlerinde artışı beraberinde getirebilir. Bu da borsanın, emsallerine yaklaşmasını sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

JAPON PROFESÖRDEN KRİTİK UYARI

Japonya'daki Kobe Üniversitesi Ekonomi Profesörü Charles Yuji Horioka, küresel ekonomilerde Kovid-19 salgını sonrası toparlanmaya rağmen yüksek enflasyon riskinin devam ettiğini belirterek, "Pek çok ülke faiz oranlarını artırma yoluna gitse de bu resesyona veya ekonomik büyümede yavaşlamaya yol açma riski yaratıyor." dedi. Horioka Türkiye Ekonomi Modeli'ni de överek "Türkiye Ekonomi Modeli genel olarak büyüme ve ihracat gibi konuları vurgulamak için iyi bir model olduğunu düşünüyorum. Bu programın bir özelliği de yatırımı ve tüketimi teşvik etmesi açısından önemli olan düşük faiz oranı politikası" diye konuştu.

BigChefs'e 1.9 milyon talep

BigChefs'in halka arzına 1.89 milyon başvuru yapıldı. 3-4-5 Mayıs'ta pay başına 22,50 TL'den talep toplayan BigChefs'in halka açıklık oranı yüzde 34.58, halka arz büyüklüğü ise 832.5 milyon TL oldu.