Yatırımcı bankadan artık eli boş dönmeyecek!

Yatırımcının yeni tasarım ve kapasite artırım hedefli kredi talebini kolaylaştıracak düzenleme geliyor. Türk Patent Kurumu’nun düzenlediği ‘İşletme Değer Ölçüm Belgesi’ kredi taleplerinde teminat olacak.

Yelda GÖKDAĞ

Yatırımcının, yeni tasarım, marka ve kapasite artırımı hedefli banka kredisi taleplerinin önünü açacak yeni bir sistem geliyor. Türk Patent Kurumu’nun düzenlediği İşletme Değer Ölçüm Belgesi, yatırımcının banka kredisi taleplerinde referans alınmaya başladı. Belge 2022 yılında yapılması planlanan mevzuat düzenlemesiyle ‘resmi evrak’ statüsü kazanacak ve kredi taleplerinde gayrimenkul gibi teminat kabul edilecek. 

OLUMLU YANIT ALIYORLAR

Türk Patent ve Marka Kurumu’nun 2018'de faaliyete geçen Türk Sınai Mülkiyet Değerleme Mühendislik Şirketi, farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin tasırım, marka ve yatırım değerlerini yurtiçi ve uluslararası piyasa kriterlerine göre belgelendiriyor. Türk Patent Kurumu’na bağlı Değerleme Şirketi onaylı İşletme Değer Ölçüm Belgesi, işletmelerin banka kredisi talepleriyle hisse devri ve satışlarında referans olarak kullanılmaya başladı. Birçok bankanın, söz konusu belgeyle başvuruda bulunan yatırımcının kredi talebine olumlu yanıt verdiği ifade ediliyor.

2022’DE ‘RESMİ BELGE’

Şimdilik referans statüsünde olan İşletme Değer Ölçüm Belgesi, 2022 yılında planlanan mevzuat değişikliğiyle ‘resmi belge’ statüsü de alacak. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle Değer Ölçüm Belgeleri, banka kredisi işlemlerinde gayrimenkuller gibi teminat mektubu olarak kullanılabilecek. Mevzuat düzenlemesinin ardından 'resmi evrak' niteliği kazanacak olan belge, özgün tasırım veya marka oluşturan yeni yatırımcıların sermaye ihtiyacına da çözüm olacak. Ürettiği projeyi Patent Kurumu’na tescil ettiren girişimci, bu projenin fikri mülkiyet değerini ise Kurum’un Değerlendirme Şirketi’ne başvurarak alacak. Şirketin belirleyeceği değer, yeni yatırımcının kredi marjına da ışık tutacak. 

Hacim yüzde 20 artacak 

İşletme Değer Ölçüm Belgesi’nin, Türk yatırımcının kredi hacmini yüzde 20 oranında artırması bekleniyor. 

KREDİ BORCU ÖDENENE KADAR İPOTEKLİ OLACAK

Değer Ölçüm Belgesi’ni teminat göstererek kredi alan yatırımcının tasarım, marka ve işletmeleri kredi borcu geri ödenene kadar ipotekli olacak. İşletmenin tapusu anlamına gelen Değer Ölçüm Belgesi, kredinin geri ödenememesi riskine karşı güvence oluşturacak. Türk Patent ve Marka Kurumu Türk Sınai Mülkiyet Değerleme Mühendislik Şirketi’nin ölçüm ve değerlendirmeleri sonucunda düzenlenen İşletme Değer Ölçüm Belgeleri, işletmenin satışı veya kısmi hisse devirlerinde de satış bedeli konusunda referans alınacak.