OSMAN NURİ CERİT
Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde açıklayacağı Yargı ve Ekonomi Reformu’nun detayları netleşmeye başladı. Başkan Erdoğan’ın en son şeklini vereceği taslağa göre, reform kapsamında yatırım ortamı, mülkiyet hakkı gibi konularda adalet sistemine ilişkin yeni düzenlemeler yapılacak. Önümüzdeki günlerde ise yatırımlarla ilgili aleyhe hükümlerin geçmişe yürümezliği ve makul sürede sonuçlandırılmasına ilişkin mevzuatta değişikliğe gidilecek.
BÜROKRASİ AZALACAK
Yatırımcının önündeki bürokratik süreçler kısalacak. Reform kapsamında Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, İcra ve İflas Hukuku olmak üzere ticari hayata ilişkin kanunlarda davaların daha hızlı sonuçlanması, yatırımcının korunmasına yönelik adımlar atılacak. Mülkiyet hakkının korunması kapsamında devlet- şahıs, şahıs-şahıs arasındaki uzun süren davaların daha hızlı sonuçlanmasının önü açılacak. Yine mülkiyet hakkı kapsamında yabancı yatırımcının Türkiye’de ticari mülk sahibi olması ve bu hakkının yasal olarak teminat altına alınıp korunmasına ilişkin adımlar atılacak. Ticari davalarda davaların kısa sürede sonuçlandırılması için ihtisas mahkemelerinin yaygınlaştırılması planlanıyor.
Reform kapsamında bir önemli düzenleme de arabuluculuk müessesesi ile ilgili olacak. Düzenleme ile arabuluculuğun kapsamının genişletilmesi düşünülüyor. Arabulucular ticari davalara da bakıyor. Avukatlar bu düzenlemeye kendi ofislerinde bakıyor.
MYK’YA GELECEK
Reform kapsamında ise en az 70-80 avukatın çalışacağı sadece ticaret davalarının arabuluculuğuna bakılacağı Arabuluculuk Merkezleri kurulması planlanıyor. Ayrıca yatırımcıya güvence verecek bazı ‘imtiyaz’ düzenlemeler üzerinde ise çalışılıyor. Yine Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurular yönünden iş yükünün azaltılmasına ilişkin bir ara formül üzerinde duruluyor. Erdoğan başkanlığında haftaya yapılacak Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ana gündem maddelerinden biri de reformlar olacak. Düzenlemelerin şubat ayında Meclis’e sunulması planlanıyor.
1.5 YILDA 3 YARGI PAKETİ ÇIKARILDI
AK Parti, 2019 yılının Mayıs ayında açıkladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında 3 ayrı yargı paketi çıkararak, yargı alanında önemli düzenlemelere imza attı. Bu paketlerde soruşturma aşamasında tutukluluk süresinin, ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde 6 ayı, görevine giren işlerde 1 yılı geçmemesi ile basit yargılama usulü yargı sistemine dahil edildi.
DENGELER KORUNACAK
Kaynaklar, Gezi olayları ile başlayan ve darbe girişimiyle zirve yapan güvenlik-özgürlük dengesinin güvenlik yönüne kaydığını, yeni dönemde bunun daha dengeleneceği ifade ediyor. Kaynaklar, bunun terörle mücadeleden vazgeçileceği anlamı taşımadığını belirtiyor.