'Yatırım 'rüzgar'ıyla kurulu güç 7 bin megavatı geçti'

Yenilenebilir enerjiye yabancı yatırımcıların ilgisinin hızla arttığına dikkat çeken EPDK Başkanı Yılmaz, “Rüzgarda kurulu güç bu yıl 7 bin megavatlara ulaştı” diye konuştu.

Osman Nuri CERİT

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, yenilenebilir enerji kaynakları alanında yabancı şirketlerin Türkiye’ye yoğun bir ilgisinin olduğuna dikkat çekerek, “Birkaç firmanın Türkiye’de yenilenebilir enerji için proje satın aldığını biliyorum” dedi. Yılmaz, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette, Yılmaz, “Bu yıl rüzgar ve güneşte yatırımlar devam etti. Geçen yıl rüzgarda 4 bin megavatlar civarındaydık, şimdi ise kurulu güç 7 bin megavatlar civarındayız” diye konuştu. 

GÜNEŞ DE YÜKSELİYOR 

Yılmaz, “Güneşte de çatı hariç 7 binlere vardık. Şimdi güneşte çatı da başlayacak. Çatıda maliyetler düştüğü için ekonomik olarak geri dönüşümü hızlanacak” dedi.

NİSAN 2020’DE TEKLİFLER ALINACAK

EPDK Başkanı Yılmaz, Nisan 2020’de 2 bin megavatlık rüzgar enerjisi santralı için başvuruları alacaklarını kaydetti. 2020’nin yatırımların çok hızlandığı bir yıl olacağına vurgu yapan Yılmaz, “Teşviksiz yatırımlar için de ciddi talep var. Yenilenebilir enerjide Türkiye’nin çok hızlı bir şekilde hamle yapacağını düşünüyorum. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) 31 Aralık 2020’de sona erecek. Herkes ne yapıp edecek, yatırımlarını 2021’e kadar bitirecek” ifadelerini kullandı.