Yastıkaltı altına üçlü teyit sistemi

Yastıkaltı altınları ekonomiye kazandırmak için kuyumcu, rafineri ve banka arasında üçlü bir teyit sistemi oluşturulacak. Kişiler, kuyumcular üzerinden altınları sisteme aktarıp, çekebilecek.

Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik yeni tedbirlerin detayları belli oldu. Bu kapsamda, kuyumcu, rafineri ve banka arasında üçlü bir mutabakat veya teyit sistemi oluşturulacak. Vatandaş, kuyumcular üzerinden ziynet, işlenmiş ve hurda gibi fiziki altınlarını sisteme aktaracak ve sistemden çekebilecek. Vatandaşın fiziki altın teslim ve çekim sürecinde herhangi bir mağduriyet yaşamamasını sağlayacak teknolojik altyapı rafineriler tarafından oluşturulacak ve bankalar tarafından da doğrulama altyapısı ile desteklenecek.

NASIL İŞLEYECEK?

Vatandaş altınını teslim ettiğinde isterse bankalarda bulunan altın hesaplarına isterse teslim ettiği altının Türk Lirası karşılığının hesaplarına aktarımını talep edebilecek. Bu aktarım işlemi, anlaşmaya göre kuyumcu veya rafineri tarafından anlık olarak gerçekleştirecek. Hesaba aktarım yapıldığına ilişkin bilgilendirme sistem tarafından sağlanacak. Böylece ilgili kişi kuyumcuda işlemini bitirmiş, altınını teslim etmiş ve bankaya altın veya TL olarak aktarmış olacak. Finansal sisteme bu yöntemle kazandırılan fiziki altın, kuyumcu tarafından rafineriye teslim edilecek. Rafineri tarafından da rafinajı yapılmış altın bankaya iletilecek. Söz konusu fiziki altın, karşılık olarak banka nezdinde tutulacak. Vatandaş altının değerini korurken aynı zamanda TL cinsi kazanç sağlayacak.

'ÇEYREK HESABI' UYGULAMASI

Söz konusu sisteme ek olarak kişilerin darphane üretimi ziynet altın tasarruflarına özel olarak katılım bankalarında ve kamu bankalarında doğrudan çeyrek hesabı açma uygulaması da 1 Mart'tan itibaren başlayacak. Örneğin, bir kişi 10 çeyrek altını banka şubesine götürdüğünde açtığı altın hesabının bakiyesini çeyrek altın cinsinden takip edebilecek. Çeyrek katılım ve vadeli hesaplar uygulaması da 15 Mart'ta uygulamaya alınacak.