Yaşlıların ailelerinden ayrılmadan bulundukları mekanlarda yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirilen "Yaşlı Destek Programı" (YADES) kapsamında belediyelere başlatacakları projeler için 1 milyon 100 bin liraya kadar destek sağlanacak.
AA muhabirinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, mart ayında tanıtımı gerçekleştirilen YADES kapsamında büyükşehir belediyelerinin yaşlılara yönelik özellikle evde ve gündüz bakım hizmetlerine yönelik gerçekleştireceği projeler, Bakanlıkça finanse edilecek.
Bakanlık, 65 yaş üstü yaşlıların korunması, desteklenmesi ile bakımlarının yapılarak yaşamlarının kolaylaştırılması ve bu hizmetlerin Türkiye geneline yaygınlaştırılması amacıyla başlatılan YADES için 4 milyon 125 bin lira ödenek ayırdı.
1 MİLYON 100 BİN LİRAYA KADAR DESTEK
Bu kapsamda 22 Eylül'de belediyelere proje başvuru çağrısı yapılırken, son başvuru tarihi de 21 Ekim olarak belirlendi. YADES kapsamında hazırlanacak büyükşehir belediyeleri projelerinin süreleri bir yıl olacak, her bir proje için de 1 milyon 100 bin liraya kadar destek sağlanabilecek. Onaylanan projeler, büyükşehir belediyelerince uygulanacak, denetimler ise valilikler aracılığıyla yürütülecek.
YAŞLILAR İÇİN 'MOBİL EKİPLER' OLUŞTURULACAK
Bakanlığın YADES kapsamında büyükşehir belediyelerinde oluşturulmasını sağlayacağı öncelikli hizmetler arasında yaşlılara yönelik evde bakıma destek, evde bakım hizmetleri için koordinasyon merkezi kurulması, yaşlılara mesai saatlerinde hizmet veren gündüzlü bakım merkezi ile koordinasyon merkezi kontrolünde çağrı merkezi kurulması ve mobil ekiplerin oluşturulması yer alıyor.
YADES kapsamında yaşlılara kurumsal yapı içerisinde verilecek hizmetler de onların öz bakımının yapılması, ev temizliği, evde teknik destek, yaşlıya refakatçi sağlama, psikososyal destek, gündüzlü dayanışma, bilinçlendirme, sosyal kültürel faaliyetler, gündüzlü bakım hizmetleri olarak belirlendi.
23 BİN 936 YAŞLI HUZUREVİNDE
Öte yandan Bakanlığın güncel verilerine göre, bakıma muhtaç durumda olan ve kurum bakımını talep etmeyen 159 bin 581 yaşlıya "evde bakım" hizmeti sağlanıyor. Yaşlılara evde bakım ücreti olarak aylık 932 lira ödeme yapılıyor.
Türkiye'de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı 13 bin 831 kapasiteli 136 huzurevi ile "Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi" bulunuyor. Bu huzurevlerinde de ağustos 2016 itibarıyla 12 bin 682 yaşlıya hizmet veriliyor.
Diğer bakanlıklara bağlı 2 huzurevinde 566 yaşlı bulunurken, belediyeler bünyesindeki 21 huzurevinde 2 bin 83 yaşlı bakım görüyor. Dernek ve vakıflara ait 29 adet huzurevinde 1 bin 704 yaşlı bakım alırken, azınlıklara ait 5 huzurevinden de 355 yaşlı yararlanıyor.
Ayrıca halen Türkiye genelinde hizmet veren 9 bin 352 kapasiteli 169 özel huzurevinde 6 bin 546 yaşlıya hizmet veriliyor.
Türkiye genelinde devlet ve özel huzurevlerinde 23 bin 936 yaşlı kalıyor.
Yaşlıları sosyal hayattan, alıştığı çevreden koparmamak amacıyla şehir merkezlerinde müstakil ev veya apartman dairesi olarak açılan ve sayıları 41 olan "yaşlı yaşam evleri"nden de 160 yaşlı vatandaş yararlanıyor. Bu evlerde yaşlılar eşleriyle ya da tek başlarına kalabiliyor. Evlerde 24 saat görev yapan bakım elemanları bulunuyor. (AA)