Özgül ÖZTÜRK
Hangimizin gece yarısı çalan bir telefonla yüreği ağzına gelmedi, hangimiz, işimizle çocuklarımız arasında bölünürken, yaşlanan anne babamızı ihmal edip vicdan azabı yaşamadık ki? Dünyada 680 milyon olan 65 yaş üstündeki nüfus sayısı Türkiye’de 7 milyona yaklaştı. Çalışan sayısındaki artış ve geniş aile yapısının yerini çekirdek aileye bırakmasıyla bakıma muhtaç yaşlı sayısı her geçen yıl artıyor. Son araştırmalara göre Türkiye’de çalışma çağındaki 100 kişiye düşen bağımlı yaşlı sayısı 12,9. Hal böyle olunca yaşlıların hayatını kolaylaştıran girişimler ve yenilikçi ürünlerin başarı olanağı yüksek.
84 MİLYON TL’LİK SEKTÖR
Bu fırsatı gören yatırımcılar arasında yaşlılara yönelik konut projesi geliştiren de var, evde bakım hizmeti ajansı kuran da… Girişimci Fatma Akgün’ün anne babasının yaşadığı sorunlardan yola çıkarak kurduğu Business for Aging Friendly Community, 60 ve üzeri yaş grubunun ürün ve hizmet ihtiyaçlarını karşılamaya odaklanıyor. Türkiye’de yaşlı nüfusa yönelik ürün sektörünün 83.9 milyon TL’ye ulaştığına dikkat çeken Akgün, bu girişimiyle bu pazardan 1 yıl içinde 1.4 milyon TL pay almayı hedeflediğini söylüyor.
ALIŞVERİŞE YARDIM EDEN ROBOT YAPTILAR
Çin’deki yerel yönetim, kaybolan yaşlıların evlerine rahat gitmesini sağlamak için QR kodlu rozetler geliştirdi. Avustralya’nın New Wales kentinde yaşlılar için otonom otobüs deneme hizmeti vermeye başladı. B-Shoe isimli kendinden dengeli ayakkabı, yaşlı kullanıcıların düşmesini önlüyor. Amulyte isimli giyilebilir “acil durum butonu” yaşlı bireyler nerede olurlarsa olsunlar tehlikede olduklarını haber veriyor. Japonya’da geliştirilen Robovie-II adındaki robot, süpermarket alışverişi yapan yaşlı müşterilere yardım için tasarlanmış.
BAĞIMLILIK ORANI YÜZDE 12.9
Türkiye’de 65 ve daha yukarı yaştaki nüfus, son 5 yılda yüzde 16 artarak, geçen yıl 7 milyon 186 bin 204 kişi oldu. Çalışma çağındaki 100 kişiye düşen yaşlı sayısını ifade eden yaşlı bağımlılık oranı ise geçen yıl yüzde 12,9’a yükseldi.
55 YAŞ ÜSTÜ İÇİN ÖZEL KÖY KURDU
Türkiye’de de bu alandaki eksikleri keşfeden girişimciler 60 yaş üstü için inovatif ürünler geliştirmeye başladı. Serdar Gemici, Serhat Uzun ve Ensar Güneşdoğdu isimli 3 Türk mühendis tarafından geliştirilen sesli mobil sağlık uygulaması Albert Health, kronik hastaların ilaçlarını zamanında ve doğru dozda almalarına yardımcı olarak, tedavilerin doğru yönetilmesini sağlıyor. Albert Health, Paris’te gerçekleşen Techstars programında başarı kazanarak 1 milyon liralık yatırım aldı. Etra Holding de ABD’nin yaşlı yaşam uzmanı Avendelle ve Acıbadem Sağlık Grubu ortaklığıyla yalnızca 55 yaş ve üzerinde olanların yaşayacağı, Türkiye’nin ilk sağlıklı yaşam köyü HerDem’i kurdu.