Yapılandırmada süreç başlıyor

Borç yapılandırma paketi Meclis'ten geçti.

Milyonların beklediği borç yapılandırma paketi Meclis'ten geçti. Kamu alacaklarının yapılandırılmasını öngören düzenleme Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra süreç başlayacak. Kamu kurumlarına olan borçlarını yapılandırma ile ödemek isteyen vatandaşlar, 30 Nisan'a kadar ilgili kuruma başvuru yapacak. Yapılandırma paketi tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçlarını da kapsıyor. Paketteki bazı düzenlemeler şöyle:

Kahramanmaraş merkezli depremlerin oluşturduğu etkiler dikkate alınarak Vergi Usul Kanunu kapsamında yapılacak başvuruların ve ödenecek taksitlerin süreleri birer ay uzatılacak.

377 milyar liralık borcu yeniden yapılandıran pakete eklenen bir maddeyle şirketlere sağlanan vergi teşviklerinden bir kereye mahsus yüzde 10 kesinti yapılması kararlaştırıldı. Deprem bölgesindeki 11 il ve Sivas'ın Gürün ilçesindeki şirketler ek vergiden muaf olacak.

Düzenlemeyle 2 bin lira ve altında bulunanların tahsilinden vazgeçilecek. Bu kapsamda 4.6 milyar liralık borç silinecek.

Yapılandırılan borçlar 12, 18, 24, 36 veya 48 eşit taksitte ödenebilecek.

Kredi kartıyla da ödeme yapılabilecek

Düzenleme kapsamındaki alacaklar için 31 Aralık 2022 tarihi esas alınacak.

Peşin ödemede borç anaparasına eklenen yurtiçi ÜFE tutarının (enflasyon farkının) yüzde 90'ından vazgeçilecek.

Örneğin; biriken borç faizi 10 bin liraysa bunun 9 bin lirası silinecek. Sadece 1000 lirası talep edilecek.