SERDAR SAĞLAM
Oldukça uzun bir süredir hayatımızda var olsa da yapay zeka ChatGPT'nin çıkışının ardından günlük hayatlarımızda ve ekonomide daha farklı bir yere oturdu. Tarımda da teknoloji kullanımı artarken yapay zeka uygulamaları yaygınlaşıyor. Tarım ve teknoloji şirketi Agrotech bu konuda öncü şirketler arasında yer alıyor. Agrotech Genel Müdürü Hasan Hüseyin Demiröz şirketin çalışmaları hakkında bilgi verirken tarım sektöründe verimliliği artırmaya odaklandıklarını söyledi.
EZBERLER DEĞİŞECEK
Geleneksel tarımda 100 yıl önceki bilgilerle, bugünün talebinin karşılanmasının zor olduğuna dikkat çeken Demiröz, "Çiftçilerimizin bazı bilgileri muhakkak kalmalı ama silmemiz gereken ezberler de var. Daha maliyetli ürün üreterek daha çok kazanmayı hedefliyoruz. Agrotech olarak tarımda yeni bir üretim anlayışını oluşturmaya çalışıyoruz. Teknoloji tarımsal üretimimizin merkezinde yer alıyor. Bu anlamda yapay zeka destekli tarımsal üretim anlayışımız; veri analizi, sensör teknolojisi ve otomasyon gibi unsurları içeren üretimimizle verimliliği artırmayı amaçlıyoruz. Hastalık ve zararlılarla mücadelede, sulama yönetiminde ve gübrelemede kaynakları daha etkili kullanacağımız bu yöntemin yanı sıra robotik sistemli alanlarda el değmeden katma değerli üretim gerçekleştiriyoruz. Tarım sektöründe teknolojinin kullanımına örnek olacak bu faaliyetlerimizle ve ihracatımızla ihracatımıza da değer katıyoruz" açıklamasını yaptı.
AKILLI GÜBRE ÜRETİYOR
Ürettikleri gübrenin yüzde 50 kimyasal yüzde 50 organik olduğunu belirten Hasan Hüseyin Demiröz, "Tarımda girdilerin yüzde 60'ını gübre oluşturuyor. Bu anlamda geçtiğimiz günlerde bitki besleme, toprak düzenleme ve bitki gelişim düzenleyicisi gibi konularda toprakla ilgili tüm sorunları çözebilecek geniş ürün portföyüne sahip Profert'in yüzde 70 hissesini satın aldık. Firmanın ürünleri Avrupa Birliği tarafından da ruhsatlanmış durumda. Agrotech olarak bu kararı almamızda en önemli etkenlerden biri de şirketin daha az gübreyle daha verimli bir toprak hedefleyen ve toprağı daha az kirleten akıllı gübre üretimini gerçekleştiren ilk yerli firma olması" ifadelerini kullandı.
TARIM ULUSAL GÜVENLİK MESELESİ
İyi tarım uygulamalarıyla ihracatta hedef pazar Avrupa başta olmak üzere, iç pazarda da faaliyetlerini artırmayı hedeflediklerini belirten Agrotech Yönetim Kurulu Başkanı Hümeyra Keskin, "Merkezi Hollanda'da bulunan ve Avrupa'daki zincir marketlere ürün tedarik eden bir şirketle ön görüşmelere başladık. Bu satın alımlarla birlikte planlarımızı olumlu anlamda revize ederek, hedeflerimizi 10 katı kadar artırmayı amaçlıyoruz. Son dönemde yaşadığımız pandemi ve jepopolitik krizler bize gıdanın ve tarımın ne kadar hayati sektörler olduğunu bir kez daha hatırlattı. Biz de Agrotech olarak tarımı ulusal güvenlik meselesi olarak görüyoruz ve önümüzdeki yıllarda da tarımsal üretimin her aşamasında üreticimize destek olmayı amaçlıyoruz" dedi.
ADIYAMAN NARINI DÜNYAYA TANITACAK
Demiröz:"2024 yılında toplam 155 üreticiyle, 6 bin dekardan fazla alanda organik nar yetiştirip, nar ekşisi üretme hedefiyle yola çıktık. Başta Avrupa olmak üzere ABD'ye ve diğer ihracat pazarlarımıza Adıyaman narını göndereceğiz. Adıyaman örneğini kiraz ve incirde de devam ettirmeyi planlıyoruz."