Yapay zeka istihdamın % 40'ını etkileyecek

Gündemine yapay zekayı da alan Davos Zirvesi başladı. Zirve öncesi yayınlanan IMF raporunda “Yapay zeka istihdamın % 40'ını etkileyecek” denildi.

Dünya Ekonomik Forumu, İsviçre'nin Davos kasabasında 'yapay zeka ile hızlı dönüşüm ortamında güvenin yeniden inşası' başlığıyla dün başlarken zirve öncesi Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) çarpıcı bir rapor geldi. "Yapay Zeka ve İşin Geleceği" başlıklı raporda yapay zekanın küresel istihdamın yüzde 40'ını etkileyeceği ve bu eğilimin ülkeler arası gelir eşitsizliğini daha da kötüleştirebileceği uyarısında bulundu. Raporda, yapay zekanın küresel ekonomiyi derinden değiştirmeye hazırlandığı ve bazı yorumcuların bunu yeni bir sanayi devrimine benzettiği belirtildi.

EŞİTSİZLİK ARTACAK

Konuya ilişkin ayrıca bir makale kaleme alan IMF Başkanı Kristalina Georgieva da yapay zekanın istihdam piyasasında yaratabileceği tehlikeye işaret ederek, "Çoğu senaryoda yapay zeka genel eşitsizliği daha da kötüleştirecek. Bu, teknolojinin toplumsal gerilimleri daha da artırmasını önlemek için politika yapıcıların erken davranarak ele alması gereken rahatsız edici bir eğilimdir" değerlendirmesini yaptı. Georgieva, ülkelerin kapsamlı sosyal güvenlik ağlarını ve çalışanlar için yeniden eğitim programlarını sağlamaları gerektiğini söyledi.

POLİS, DAVOS'U YAPAY ZEKA İLE DENETLİYOR

İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilen zirve bu yıl 54. kez gerçekleştiriliyor. Zirveye 120 ülkeden 2 bin 800'den fazla kişi katılacak. Üst düzey katılımla düzenlenen zirve, yoğun güvenlik önlemleriyle yapılıyor. İsviçre polisi tüm kara ve demir yollarını "yapay zekayı" kullanarak sıkı denetime tabi tutuyor.