Yapay zeka ile dolandırıcının işi kolaylaştı

Yapay zeka ile içerik ve konuşma hazırlayan dolandırıcılar; Bakan Şimşek, Murat Ülker ve Mansur Yavaş'ı taklit etti. Maliye vatandaşı uyardı: Bu tür videolardaki tavsiyelere kanıp yatırım yapmayın.

Yapay zeka ile sahte içerik ve konuşma hazırlayan dolandırıcıların hedefi bu kez ünlü isimler oldu. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, işadamı Murat Ülker'in yapay zeka yoluyla sesini taklit eden dolandırıcılar Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i bile taklit etti.

AYIRT ETMEK ZOR

Şimşek'in yapay zeka tarafından konuşturularak vatandaşlara yatırım tavsiyesi vermiş gibi gösterildiği videolar sosyal medya mecralarında dolaşmaya başladı. Bunun üzerine videolar kaldırıldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "yapay zeka dolandırıcılığının" bugünün en önemli tehlikelerinden biri olduğu vurgulandı. Açıklamada "Hızla yayılan bu dolandırıcılık videolarının sahte olduğunu anlamak oldukça zordur. Mağduriyet yaşanmaması için tüm vatandaşlarımızı her zamankinden daha dikkatli olmaya davet ediyoruz ve bu tür videolara inanarak yatırım yapmamaları konusunda uyarıyoruz" denildi.

Açıklamada "Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek'in de yapay zeka tarafından konuşturularak vatandaşlarımıza yatırım tavsiyesi vermiş gibi gösterildiği videolar şikayetimizle sosyal medya mecralarından kaldırılmıştır. Ayrıca vatandaşlarımızın yatırım tercihlerine yönelik olarak Sayın Bakanımızın herhangi bir tavsiyesi olmayacağı da aşikardır" ifadesi kullanıldı.

TAKLİT SESLE YÜKSEK KAZANÇ VAADİ

Murat Ülker'in sesi ve görüntüsü kullanılarak hazırlanmış sahte videolarda, Ülker'in bazı ticaret platformlarının kurucu ortağı ve üyesi olduğu, kendisinin de yüz binlerce lira kazandığı iddia ediliyor. Aynı videolarda, ev rahatlığında para kazanılacağı vaat edilerek, belirtilen hesaba belli miktar para yatırılması isteniyor.

MURAT ÜLKER İSYAN ETTİ

İşadamı Murat Ülker de sesi ve görüntüsü kullanılarak hazırlanan yapay zeka dolandırıcılığına karşı uyarırken sosyal medya sitelerin ede isyan etti. Ülker, sesi ve görüntüsü kullanılarak yapay zekayla üretilen ve yüksek kazanç vaadiyle bazı banka hesaplarına para yatırılmasının istendiği videoların "itibar katline" neden olduğunu belirtti. Sosyal medya platformlarına tepk igösteren Ülker, "Asıl sorun sosyal medya sağlayıcılarının bunu reklam olarak görmeleri, kamu ahlakının dejenere olmasına seyirci kalmaları ve insanların, yani müşterilerinin dolandırılmalarına sebep olmalarıdır" dedi.