SERDAR SAĞLAM
TürkMedya Finans Zirvesi 2024' önceki gün Turkcell ana sponsorluğunda, Halkbank, VakıfBank, Vakıf Katılım ve Ziraat Bankası'nın co-sponsorluğunda düzenlendi. Zirve kapsamında 'Türkiye'de Finansın Geleceği' başlıklı oturum gerçekleştirildi. Oturumda finansal dünyaya yön veren isimler, finans sektörünün geleceğine dair değerlendirmelerde bulundu. Oturuma; Ziraat Teknoloji Genel Müdürü Bayram Tuzcu, ColendiBank Kurucu Ortak ve CEO'su Deniz Devrim Cengiz, Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Özlem Cinemre ve Philip Capital Genel Müdür Yardımcısı Sadrettin Bağcı katıldı. Oturumda dijital dönüşüme ve finteklerin yükselişine dikkat çekildi. Konuşmacılar özellikle yapay zekadaki fırsatların kaçırılmaması gerektiğini vurguladı.
Elif Akkaya Kuter - Bayram Tuzcu - Deniz Devrim Cengiz - Özlem Cinemre - Sadrettin Bağcı
TürkMedya Finans Zirvesi 2024 kapsamında Türkiye'de Finansın Geleceği konulu panel 24 TV sunucusu Elif Akkaya Kuter moderatörlüğünde düzenlendi.
YENİ İŞ MODELLERİ GÖRECEĞİZ
Ziraat Teknoloji Genel Müdürü Bayram Tuzcu: Teknolojinin hayatımızın çok içine girdiği bir dönemden geçiyoruz. Biz finansal kuruluşlar olarak değişen müşteri beklentilerine karşılık verebilmek için yeni finansal teknoloji araçlarına yatırımlarımıza devam ediyoruz. Sadece bizim bankamızda 23 milyon aktif mobil bankacılık müşterisi var. Veriyi işlemek çok daha rahat hale geldi. Büyük veri analitiği üretken yapay zekayla birlikte önümüzdeki döneme damgasını vuracak. Açık bankacılık ve gömülü finans alanında çok çeşitli yeni iş modelleri göreceğimizi düşünüyorum.
Yapay zeka bizim için yeni bir kavram değil. Uzun yıllardır kredi değerlendirme ve skorlama modellerimiz söz konusu. Üretken yapay zekayla birlikte anlamlı yeni bilgiler ve veriler üretmek mümkün. Ana önceliğimiz bütün mevzuatı ve finansal okuryazarlığı içine gömdüğümüz bir sohbet botunu kurum içerisinde kullanmak. Yazılım geliştirme süreçlerimize de yapay zekayı entegre ettik. Yıllık 170-180 bin çağrıyı karşıladığımız bir yapay zeka uygulamamız var. Türkiye'de 700'ün üzerinde aktif fintek var. Ciddi bir teveccüh de var. Burada inovatif çözümler sunanlar ayrışacak. Sürdürülebilirliği ve verimliliği ana belirleyici olarak alıyoruz. Çok farklı alanlarda rekabet iç içe geçmiş durumda.
TEKNOLOJİ YATIRIMLARI SÜRECEK
Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Özlem Cinemre: 2025'te küresel bir toparlanma süreci olabileceğini öngörüyoruz. Ama temkinli bir yaklaşımla bunu söylüyorum. Kademeli bir toparlanma olacak belli ki. Yatırımların bazı alanlarda artıp bazı alanlarda da durağanlığın artacağını ve faiz döngüsünün aşağı yönlü olacağını görüyoruz. Ama bizi şaşırtan gelişmeler de olabilir. Fed mesela 4 yerine iki faiz indirimi yapacağını söyledi. Bu bir sürpriz. Faiz indirimleri oldukça Türkiye gibi ülkelere sermaye akımlarının artacağını ve yatırım için daha cazip bir ortam olacağını öngörüyoruz. Teknoloji, yapay zeka ve sürdürülebilirlik alanlarında yatırımlar devam edecektir. Bu alanlar öncelikli. Sadece ekonomik değil, çevresel ve sosyal değerlerin de içinde bulunduğu bütüncül bir strateji oluşturmalarını istiyoruz şirketlerin. Çalışanlardan başlayarak bir farkındalık yaratarak şirket içinde sürdürülebilirlik kültürünü şirket içinde yaygınlaştırmak. 2024'te yenilenebilir enerji yatırımları başı çekti. Çatı tipi GES projelerini de bolca fonluyoruz. Karbon emisyon azaltma projelerini görüyoruz. Bazı riskli sektörlerde karbon azaltma yatırımlarının arttığını görüyoruz. Bunları destekliyoruz.
TÜRKİYE'DE DİJİTAL BANKACILIK İYİ
ColendiBank Kurucu Ortak ve CEO'su Deniz Devrim Cengiz: Türkiye dijital bankacılıkta çok iyi. Dünyanın hiçbir yerinde bizdeki kadar olanaklar yok. Türkiye'de mevzuat yeni iş modellerine çok açık bir hale geldi. Biz kendimizi doğuştan dijital banka olarak tanımlıyoruz. Colendi bir fintekti. Fintekten dijital banka lisansına geçti. Yapay zeka temelli. Olabilecek her alanda yapay zeka uygulamasını değerlendiriyoruz. Yapay zekayı çok konuştuğumuz için biraz da içini boşaltıyoruz ama bu bir mega trend. Biz bir bankayı baştan tasarlarken neyi yapay zekayla yapabilir. Bunu konuşmaktan imtina etmeden uygulamaya dönmemiz lazım. Altyapı katmanı büyük yatırım gerektiren yavaş yavaş oluşuyor. Aplikasyon katmanında önümüzde apaçık bir alan var. Tüketici hayatına dokunan yer süper kişiselleştirme. Bunu çok büyük bir ölçekte yapmanız gerekiyor. Teknolojiyi yeniden yorumlamak da gerekiyor. Biz dijital bankacılığın Tesla'sı olmak hedefiyle yola çıktık. Türkiye'de ürettiğimiz teknolojileri ihraç etmek istiyoruz. Türkiye'ye yılın ikinci yarısında fintek alanında çok somut yatırımlar bekliyoruz. ABD'de bu konuda büyük iştah var.
HİSSELERE YABANCI YATIRIMI OLACAK
Philip Capital Genel Müdür Yardımcısı Sadrettin Bağcı: Önümüzdeki dönemde daha fazla faiz indirimi beklerken Powell'ın açıklamaları faiz indirimlerinin biraz daha azalacağı yönünde geldi. Fed artık bir 'durayım göreyim' noktasına geldi. Yabancı yatırımcı ilgisini görmeye başladık. Görmeye de devam edeceğiz. Bundan sonraki süreçte bonoların üzerine hisse senedi tarafına gelen bir yatırımcıyı görmeyi bekleriz. Bizim kendimize has bir hikayemiz var ama dışarıdaki momentum bizi çok fazla desteklemiyor. Ama Avrupa tarafında toparlanma olması Türkiye'yi cezbedici bir noktaya getirecektir.