Yalıtımla enerji faturanı düşür, kaynakları koru

Yalıtımla enerji tüketimini düşürerek hem aile bütçesine hem de ülkeye katkı sağlanacağını vurgulayan İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, “Yalıtımla kaynaklara ve doğaya verilen zararı da azaltabiliriz” dedi.

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, iklim değişikliğinin kalıcı etkilerini yaşadığımız, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıktığı bugünlerde evlerimizde soğutmaya yönelik enerji kullanımının üst seviyelere yükseldiğine dikkat çekti. Eruslu, "Yalıtımla soğutma için harcadığımız enerji miktarını düşürebilir, oda sıcaklığını daha uzun süreli koruyabiliriz. Yalıtım kredisi desteğiyle evlerimizde ısıtma ve soğutma için kullandığımız enerji miktarını düşürerek hem aile bütçemiz hem de ülkemiz için verimliliğe imza atabilir, yalıtımın oluşturacağı konfordan yararlanabiliriz" diye konuştu.

FATURA KABARIYOR

Eruslu, "Evlerimizi kışın ısıtırken olduğu gibi yazın da soğuturken dünya kaynaklarını harcıyoruz. Yalıtım sayesinde bu kaynakların tüketilmesi ve doğaya verdiği zararları asgari düzeye indirebiliriz. Binalarda enerji verimliliği, başta küresel ısınma olmak üzere çevresel sorunlarla mücadelede en etkin uygulamadır" ifadelerini kullandı Türkiye olarak kullandığımız enerjinin kabaca yüzde 70'ini ithal ettiğimizi hatırlatan Eruslu, şöyle konuştu: "Enerji dengelerinin geldiği nokta ve küresel ısınma nedeniyle mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları Fransa, Almanya, İtalya gibi Avrupa ülkelerini enerji verimliliğini sağlamaya yönelik ciddi adımlar atmaya yöneltti. Toplam enerjimizin yüzde 32.7'lik payını binalarda kullanıyor, bunun da yüzde 80'ini ısıtma ve soğutma amaçlı tüketiyoruz. Enerji faturamız her geçen gün kabarıyor. Bu yıl için sadece ocak-mart döneminde enerji ithalatımız 25 milyar doları buldu. AB ülkelerinin bugün aldığı önlemleri, biz de bir an önce hayata geçirmeliyiz." Yaşanılan bölgenin iklim koşullarına uygun kalınlıkta ısı yalıtımı yaptırarak, A ve B sınıfı binaların hedeflenmesi gerektiğini belirten Eruslu, şöyle devam etti:

ŞEHRE GÖRE KALINLIK

"Antalya ve İzmir gibi sıcak bölgelerde 6-8 cm, İstanbul gibi ılıman bölgelerde 9-10 cm, Ankara gibi soğuk yerlerde 10-12 cm ve Erzurum gibi çok soğuk yerlerde 14-15 cm kalınlıklarda yalıtım gerekiyor. Böylece konutlarımızın enerji verimliliğini yükseltirken, kredibilite ve enerji sınıfını da artırmış oluruz."

KONUTTA EN DOĞRU YATIRIM

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) konut kredilerine sıfır veya ikinci el ayrımı getirerek enerji sınıflarına göre kredi limitlerini belirleyen düzenlemeyi hayata geçirdi. Eruslu, "Bu düzenleme yalıtımlı konutların sayısını da konutların niteliğini de artıracaktır. Konutta yapılabilecek en doğru yatırım yalıtım olarak görünüyor" dedi.

50 BİN LİRALIK KREDİ DESTEĞİ BÜYÜK FIRSAT

Yalıtım kredisi desteğinin çok önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Eruslu, şunları söyledi: "Bu krediyle halkımız yüzde 0.99 faiz oranıyla 50 bin TL'ye kadar 60 ay vadeli kredi kullanabilecek ve evlerini daha düşük faturalarla kışın ısıtabilecek, yazın serinletebilecek. Doğru yalıtım uygulamalarıyla hem fosil yakıt tüketimini azaltarak dünyayı daha az kirletmek hem de yüzde 50'ye varan oranda tasarruf elde etmek mümkün. Kredi süresi olan 60 ayın sonunda sera gazı azaltımı 13.5 milyon ton CO2 mertebelerinde hesaplanıyor. Bu tasarruf; 124.000 adet ağaçtan oluşan 50.000 dönüm orman alanının 5 yıl boyunca yuttuğu CO2 miktarına eş değer. Öte yandan sadece binaların enerji verimli hale getirilmesiyle (en az C sınıfı binalar) her yıl 9-10 milyar dolar tasarruf elde etme potansiyelimiz var."