AKŞAM GAZETESİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın hazırladığı '2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi'nin detayları belli oldu. Sistemle, Türkiye'nin kritik teknolojilerde yetkinliğini artıracak, arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığını azaltacak ve uluslararası rekabet gücünü yükseltecek stratejik öneme sahip projeler desteklenecek. Uluslararası yatırımcıların, Türkiye'ye ilgisini artırmak amacıyla proje bazlı risk azaltma uygulamaları hayata geçirilecek, yatırımcılara hukuki güvence verilecek.
İLGİ ARTIRILACAK
Büyük ölçekli yatırımlar özelinde, yatırım fizibilitesini olumsuz etkileyecek mevzuat değişikliklerinin etkilerini sınırlandıracak teşvik unsurlarına, 'Proje Bazlı Teşvik' kararlarında yer verilecek. Türkiye'yi kritik alanlarda yatırımların odağı haline getirmek üzere, risk iştahı düşük uluslararası yatırımcıların ülkeye ilgilerini artıracak, yatırımcıyı yatırımla ilgili risklere karşı dirençli hale getirecek düzenlemeler uygulamaya alınacak.
Yeni yatırım teşvik sistemi, 'Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi' ve 'Sektörel Teşvik Sistemi' olmak üzere iki temel bileşen üzerine yapılandırılacak. 'Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi' altında 'Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi', 'Yerel Kalkınma Hamlesi' ve 'Stratejik Hamle' programları yer alacak ve bu programlar proje odaklı yürütülecek. 'Sektörel Teşvik Sistemi' ise 'Öncelikli Yatırımlar' ve 'Hedef Yatırımlar' programlarından oluşacak ve genel kurallara bağlı şekilde hayata geçirilecek.
ERDOĞAN DUYURDU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta başında duyurduğu Yeni Yatırım Teşvik Sistemi ve Yerel Kalkınma Hamlesi ile Türkiye'nin her bir köşesinin refah seviyesinin ve üretim gücünün artacağını belirtmişti. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da "Her şehrimizde 4 başlığa stratejik teşvik vereceğiz. Yani halihazırda altıncı bölge illerimizde verdiğimiz teşvikten daha ileri teşvikler sunacağız" demişti.
TÜRKİYE, OTOMOTİVDE KÜRESEL ÜS OLUYOR
Türkiye, son dönemde otomotivde aldığı uluslararası yatırımlarla sektördeki ağırlığını artırırken, Avrupa ve Orta Doğu pazarlarına hızlı erişim imkanlarıyla da otomotiv sektöründe küresel üretim üssü haline geliyor. Geçen yıl Çinli BYD'nin Türkiye'ye yatırım kararı almasının ardından, Chery'nin de elektrikli otomobiller ve tedarik sanayisine yönelik Samsun'da 1 milyar dolarlık üretim kampüsü kurarak Türkiye'de üretim tesisi açma planları, sektörün cazibesini gözler önüne sererken Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı A. Burak Dağlıoğlu, Türkiye'nin 1960'lardan bu yana otomotiv sektöründe aktif bir oyuncu olduğunu söyledi. Dağlıoğlu, "Türkiye, sıfırdan bir araç tasarlayıp geliştirme, imal etme ve değer zincirinin son aşamalarına kadar ulaştırma kapasitesine erişmiş, güçlü bir fonksiyonel altyapıya sahip durumda. Ayrıca, binek araçlardan hafif ticari araçlar ve ağır vasıtalara kadar geniş bir ürün yelpazemiz bulunuyor. Ülkemizin dünya çapındaki bağlantı noktası olma konumu, coğrafi olarak güçlü bir otomotiv sanayi merkezi olmamıza büyük katkı sağlıyor. Bu köklü sektör kümelenmesi tüm paydaşlarıyla birlikte yatırımcılar için önemli bir cazibe merkezi oluşturuyor" dedi.
HEDEF 'YATIRIMIN YÜZYILI' YAPMAK
Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ile 'Büyük Ölçekli Sanayi Yatırımları Tanıtım Programı' kapsamında duyurulan yatırımlara da dikkati çeken Dağlıoğlu, "Önümüzdeki dönemde yatırımların ivmelenerek artmasını bekliyoruz. 'Türkiye Yüzyılı'nı 'Yatırımın Yüzyılı' yapmak hedefiyle, ülkemizin fırsatlarını küresel iş dünyası ve yatırımcılara 'Dünyanın Bağlantı Noktası' iletişim kampanyamız ile anlatmaya devam ediyoruz" dedi.