Yabancı yatırımcıdan borsada 8 ayın alım rekoru

Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcı, eylülü 311 milyon $’lık net alımla tamamlarken, ocaktan bu yana en güçlü alımı gerçekleştirdi. Ekonomideki pozitif gidişatın etkisiyle alımların ekimde de sürmesi bekleniyor. 

Borsa İstanbul verilerinden derlediği bilgilere göre, Borsa İstanbul’da temmuz ve ağustos aylarında toplam 528 milyon dolarlık net satım yapan yabancı yatırımcılar eylülde bu satışların 311 milyon dolarlık kısmını geri aldı. Yabancı yatırımcının eylül ayındaki 311 milyon dolarlık alışı, ocak ayından bu yana en yüksek tutarlı alıma işaret etti. Yabancı yatırımcıların yılbaşından bu yana gerçekleştirdikleri işlemlere bakıldığında ise eylül ayını toplamda 153 milyon dolarlık satışla tamamladıkları görüldü. 

ENDEKS DEĞERLENDİ 

2018’in 9 ayında toplam 2.1 milyar dolarlık net satış gerçekleştiren yabancı yatırımcıların, bu yılın aynı döneminde oldukça sınırlı tutarda satış tarafında yer almaları dikkati çekti. BIST 100 endeksi, yabancı yatırımcıların alımlarının etkisiyle eylülde Türk Lirası bazında yüzde 8.60, dolar bazında ise yüzde 12.27 değer kazandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) temmuz ayında başlayan faiz indirimine eylülde devam etmesi, enflasyonun tek haneye gerilemesi ve döviz kurlarının sakin seyrinin desteğini alan yabancı yatırımcının eylüldeki alımlarının, ekimde de devam edebileceği öngörülüyor.

EYLÜLDE EN BÜYÜK İLGİ BİM’E

• BİM Mağazalar, 80.1 milyon dolarla eylül ayında yabancı yatırımcıların Borsa İstanbul’da en fazla tercih ettiği hisse senedi oldu.  

• Bu dönemde yabancı yatırımcıların en fazla alım yaptığı hisse senetlerinde BİM Mağazalar’ı, 58.6 milyon dolarla Halkbank, 44,7 milyon dolarla Türk Hava Yolları, 39,9 milyon dolarla Garanti Bankası ve 35.5 milyon dolarla Tüpraş izledi. 

• Yabancı yatırımcıların en fazla satış yaptıkları pay piyasaları sıralamasında ise Pegasus eylül ayında, 38.3 milyon dolar satışla ilk sırada yer aldı. 

• Pegasus’un ardından eylül ayında borsada en fazla satışın yapıldığı hisse senetleri ise 28.6 milyon dolarla İş Finansal Kiralama, 20.6 milyon dolarla Tekfen Holding, 17.5 milyon dolarla Koza Altın ve 13.2 milyon dolarla Turkcell olarak sıralandı.

FAİZ İNDİRİMLERİ DESTEĞİ

Analistler, dünya genelinde etkili olan faiz indirimlerinin yıl sonuna kadar devam edebileceğini, bunun da pay piyasalarını destekleyeceğini ifade etti. Fed’in yıl sonuna kadar en az 25 baz puanlık bir faiz indirimi daha yapacağına kesin gözüyle bakıldığını belirten analistler, yurtiçinde ekonomi yönetiminin proaktif adımlarıyla Türk Lirası varlıklarda sağlanan sakin seyrin yabancı yatırımcıları alım yönünde destekleyeceğini bildirdi.