Yabancı yatırımcı TL'de iyimser tarafa geçti

Merkez Bankası'nın sürpriz faiz artırımı, yabancı bankaların raporlarına olumlu yansıdı. Deutsche Bank'ın hazırladığı raporda TL'de yeniden iyimser tarafa geçtiğini duyurdu.

Merkez Bankası'nın 500 baz puan ile beklentilerin üzerindeki faiz artırması, yabancının Türk Lirası'na bakışını değiştirdi. Sürpriz faiz artırımı yabancı yatırım kuruluşlarının hazırladıkları raporlara da olumlu yansıdı. TL'de yeniden iyimser tarafa geçtiğini açıklayan Deutsche Bank'ın hazırladığı raporda Türk Lirası'nda uzun pozisyona yeniden güven duyulduğu belirtildi. Yapılan son faiz artışının rezervler üzerindeki baskıları gevşeteceğini öngören banka Türkiye'nin dezenflasyon hedeflerinin gitgide daha gerçekçi göründüğüne vurgu yaptı.

GÜVENLİLİRLİK ARTIYOR

ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs'ın Türkiye raporunda ise "Faiz kararının, bankanın fiyat istikrarını sağlamaya dair kararlılığı ve geleneksel politikalara bütünüyle geçişe yönelik güvenilirliğini artırabileceğini düşünüyoruz. Faiz artırımının yerel seçimlere iki haftadan az bir süre kala yapılması sinyal etkisini daha da güçlendirdi. Söz konusu kararın yeni bir sıkılaşma döngüsünün başlangıcı olduğunu düşünmüyoruz. Bu adım, TL'de değer kaybı beklentilerinin önüne geçebilmek ve enflasyon beklentilerini düşürmek amacıyla atıldı" denildi. Raporda, enflasyonun yılın ikinci yarısında sert bir şekilde düşmeye başlamasıyla yıl sonunda yüzde 33'e gerilemesi ve Merkez Bankası'nın üçüncü çeyrekten itibaren faiz indirimlerine başlamasının beklendiği kaydedildi.

CESARET VERİCİ ADIM

Merkezi İngiltere'de bulunan çok uluslu yatırım bankası HSBC de müşterilerine gönderdiği raporda, Merkez Bankası'nın beklenmeyen faiz artırım kararıyla ilgili, "Yaklaşan seçimlere rağmen para politikasının kararlılıkla sıkılaştırılması cesaret verici ve olumlu" değerlendirmesinde bulundu. Raporda, Merkez Bankası'nın piyasa likidite koşullarını izleyeceği ve gerektiğinde sterilizasyon araçlarını kullanacağı bildirildi. Bank of America (BofA) ise yeni bir faiz artışı beklemediğini, son çeyrekte 250 baz puan indirim geleceğini duyurdu.

100 BİN TL'DE AYLIK GETİRİ 5 BİN LİRAYA YAKLAŞTI

Merkez Bankası (TCMB) yerel seçimlere bir hafta kala politika faizini sürpriz bir adımla yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltmesi bankaların mevduat faizlerine de yansıdı. Bazı bankaların mevduat faiz oranları değişti. Faiz kararının ardından mevduat faizleri yüzde 55 seviyesine çıktı. Buna göre 100 bin liranın 32 günlük getirisi net 4.580 lira oldu. Ancak artan rekabet dolayısıyla bankaların 6 aydan uzun vadede yüzde 65'e ulaşan faiz verdiği de belirtiliyor.

MERKEZ BANKALARI ŞAŞIRTTI

Küresel piyasalarda 'merkez bankaları haftası' hareketli geçti. Bu hafta birçok banka piyasaları şaşırttı. Japonya Merkez Bankası negatif faizleri sonlandırarak 17 yıl sonra ilk kez faiz artırırken, İsviçre Merkez Bankası da faiz indirimine gide ilk merkez bankası oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da politika faizi oranını 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye yükselterek piyasaları ters köşe yaptı.

REEL KESİMİN GÜVENİ ALTI AYIN ZİRVESİNDE

Yıla iyimser başlayan reel kesim güven endeksi, mart ayında artışını sürdürdü. Mevsimsellikten arındırılmamış reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 2.9 puan artarak 104.4 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı da bir önceki aya göre 0.2 puan azalarak yüzde 76.2 seviyesinde gerçekleşti. Bu arada imalat sanayii genelinde kapasite kullanım oranı, martta geçen aya göre 0.2 puan azalarak yüzde 76.2'ye indi.

TÜRKİYE SIÇRAMA DÖNEMİ ARİFESİNDE

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, bu ay sonunda yapılacak yerel seçimlerin ardından ekonomideki dinamizmin daha da artacağını belirterek, "Böylece ekonomik sorunların kalıcı bir şekilde sona ereceğini öngörüyoruz" dedi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın da katılımıyla düzenlenen MÜSİAD Ankara Şubesi'nin geleneksel iftar programında konuşan Asmalı, yetişmiş insan gücü, esnek üretim kapasitesi, stratejik konumu ve güçlü lojistik altyapısıyla Türkiye'nin büyük bir sıçrama döneminin arifesinde olduğuna işaret ederek "Sabırlı ve kararlı olursak, bu tarihi hamleleri de hep beraber yaşayacağız ve adım adım Türkiye Yüzyılı vizyonuyla hedeflerimize birer birer ulaşacağız. Dünya kritik ve tarihi bir dönemden geçiyor. Artık iki kutuplu dünya yok. Tek kutuplu bir dünya da mevcut değil. Çok kutuplu bir dünyada, yeni bir düzen arayışının olduğu günümüzde Türkiye, artık oyunun bir parçası değil, oyun kurucu ülke olarak temayüz ediyor" dedi.