Ekonomi servisi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan ziyaretinde “Kanunlarımız, yatırımcılara kolaylık sağlayacak şekilde düzenleyici bir anlayışla uygulanmaktadır” diyerek Hintli şirketleri Türkiye’de yatırıma davet etti. Son 12 yıllık rakamlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bugüne kadar Türkiye’ye yatırım yaptığı için pişman olan bir yatırımcı yok” sözünün ne kadar doğru olduğunu gözler önüne serdi. Merkez Bankası verilerine bakıldığında, son dönemde ekonomide yaşanan büyük dönüşüm yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisini tam anlamıyla zirveye taşıdı. 2005 yılından bu yana yabancı yatırımcılar, Türkiye’ye tam 209 milyar 250 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi.
AK PARTİ KAZANDI, YATIRIM ARTTI
Son 12 yılda yapılan 210 milyar dolara yakın yabancı yatırımın, 137 milyar 471 milyon dolarlık bölümü şirket satın alma, ortaklık veya sıfır yatırımları kapsayan doğrudan yatırımlardan kaynaklandı. Doğrudan yatırımların yıllara göre dağılımına bakıldığında, seçim yıllarında yabancı ilgisinin yükseldiği dikkat çekiyor. AK Parti’nin zaferle çıktığı her genel seçimin ardından doğrudan yabancı sermaye girişi hız kazanıyor. Genel seçimlerin olduğu 2007'de yabancı yatırımcılar 19.2 milyar, 2011'de 16.2 milyar, 2015'te ise 12.1 milyar dolarlık doğrudan yatırım yaptı.
72 milyar $'lık portföy yatırımı
Türkiye’ye yatırım yapmaktan pişman olmayan yabancı yatırımcıların portföy yatırımları da son 12 yılda zirveye çıktı. Yabancı yatırımcılar 2005 yılından bu yana hisse senedi ve Devlet İç Borçlanma Senetleri’ne (DİBS) toplam 71 milyar 779 milyon dolar yatırdı. Bu rakamın 28 milyar dolarlık kısmı hisse senedine yapılan yatırımlardan, 43.8 milyar dolarlık kısmı da DİBS’lere yapılan yatırımlardan kaynaklandı. 12 yılın sadece 2 yılında yabancıların portföy yatırımlarında net çıkış yaşanırken 10 yılda yabancılar Türkiye’de net alım gerçekleştirdi.
Yılbaşından bu yana yüzde 20 civarı yükselerek dünyanın en çok kazandıran borsalarından olan Borsa İstanbul’da yabancı payı da hızla artıyor. Merkez Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından yayımlanan verilerden hesaplanan Borsa İstanbul'daki yabancı takas oranı, nisan ayında yüzde 65,2'ye çıktı. Bu oran Kasım 2015'ten bu yana görülen en yüksek seviye.
Referandum sonrası ilgi arttı
Türkiye’de para ve sermaye piyasalarına olan yabancı ilgisi de son hız devam ediyor. Referandumdan ‘evet’ kararı çıkmasının Türkiye’yi bir üst lige taşıyacağına inanan yabancılar, yılbaşından bu yana 1 milyar 109 milyon doları hisse senedi, 1 milyar 68 milyon doları da Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) olmak üzere toplamda 2 milyar 177 milyon dolarlık portföy yatırımı yaptı.