Xiaomi yerli oldu

Xiaomi'nin fabrikası açıldı! Türkiye, akıllı telefonda bölgesel üs oluyor. Çinli Xiaomi, Türkiye'ye yılda 200 milyon $ katkı sağlayacak fabrikasını Avcılar'da açtı. Başkan Erdoğan, Türkiye'nin yıllık 10 milyonun üzerinde cep telefonu satışıyla bölgenin üretim üssü haline geleceğini söyledi.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Global akıllı mobil telefon üreticileri, sağlanan teşviklerle üretimini Türkiye'ye kaydırmaya başladı. Samsung ve Oppo'nun ardından Çinli telefon devi Xiaomi de 30 milyon dolarlık yatırımla Avcılar'a bir fabrika kurdu. Tecno, Vivo, TCL ise sırada... Xiaomi ve iş ortağı Salcomp, 14 bin metrekare alanda hayata geçirdikleri tesiste mavi ve beyaz yakalı 2 bin kişiye istihdam sağlayacak.

5 MİLYONLUK ÜRETİM

Yıllık 5 milyon telefon üretecek tesis, Türkiye ekonomisine yılda 200 milyon dolarlık katkı sağlayacak. Açılışa özel bir yazılı mesaj yayınlayan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Yıllık 10 milyonun üzerinde cep telefonu satışının gerçekleştiği, Avrupa, Rusya ve Ortadoğu pazarlarının birleşme noktası Türkiye, akıllı telefon üreticileri için bölgenin üretim üssü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor" dedi. Xiaomi Türkiye Ülke Müdürü Vincent Chang, Türkiye pazarında 25 şehirde 50 mağazaya ulaştıklarını yılsonuna kadar bu sayıyı 100'e çıkaracaklarını söyledi. Avcılar'daki fabrikayla dünyadaki 4. üretim üssünü açtıklarına dikkat çeken Chang, "Yılda 5 milyon akıllı telefon üretimiyle iç piyasanın ihtiyacını karşıladıktan sonra Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'ya da ihracat gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

200 MİLYON DOLAR KATKI

Fabrikada ilk aşamada Redmi 9C modelinin üretileceğini anlatan Chang, 2 ay içerisinde 2 ayrı modelin de üretimine başlanacağını kaydetti. Salcomp Kıdemli Başkan Yardımcısı Travel Xue de, bu fabrikayla ilk yıl yaratılacak 200 milyon dolarlık katma değeri her yıl artıracaklarına dikkat çekti.

YILDA 12 MİLYON CİHAZ SATILIYOR

Türkiye'de yılda 12 milyon cep telefonu satıldığına dikkat çeken Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, "Bunların çok azı yerliydi. 2021 itibariyle global markaların yatırımlarıyla ülkemiz içinde yapılan üretim kapasitesi 10 milyona ulaşacak. Zaman içinde yerli tedarikçilerin artması ve ihracatın önünün açılması bekleniyor" dedi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da fabrika açılışı öncesi yayınladığı video mesajında Türkiye'nin ihracatında yüzde 39.1 ile en yüksek payı alan orta ve yüksek teknoloji ürün ihracatının bu tip yatırımlarla artış göstereceğine işaret etti.

AMELİYATHANE ORTAMI YARATILDI

Avcılar'da endüstri tipi hortum üretimi yapan atıl durumdaki fabrika, 200 kişilik ekiple cumartesi-pazar dahil gece gündüz çalışılarak 3 ayda hazır duruma getirildi. Fabrikanın teknik altyapısını dönüştüren Kontrolmatik şirketinin yönetim kurulu başkanı Sami Aslanhan şunları kaydetti: "Cep telefonlarını en ufak bir toz bozuyor, bu nedenle üretim merkezi için ameliyathane gibi steril bir ortam oluşturuldu. Bina tavanı bütün tozları tutan hepa filtrelerle donatıldı."