Xiaomi Türkiye'den cebe girecek

Xiaomi'den 2 bin kişiye iş. Avcılar'da Salcomp'un eski fabrikasını yenileyerek üretime başlayan Çinli Xiaomi, nisan itibarıyla burada ürettiği telefonları Türkiye'de satışa sunacak. Fabrikada, 2 bin kişiye istihdam sağlanacak.

Türkiye'de üretime başlayan Çinli teknoloji devi Xiaomi, tam kapasite üretime geçtiğinde 2 bin kişiye istihdam sağlayacak. Şirketin Avcılar'daki fabrikasını ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Önümüzdeki aydan itibaren bu fabrikada üretilen telefonlar, Türkiye'de satılmaya başlayacak" dedi. Varank, firmanın Türkiye'de üretici firma olarak Salcomp'u seçtiğini hatırlattı. Varank, şunları söyledi: "Bu fabrika 1975 yılında kurulmuş. Burayı satın aldılar, modern bir şekilde yenilediler. 15 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yapacaklar. Yaklaşık 7 bin 500 metrekarelik 'temiz oda' oluşturdular."

İHRACAT TAVSİYESİ

Varank, şöyle devam etti: "Burada Xiaomi telefonlarının üretim testleri yapılmaya başlandı. Önümüzdeki aydan itibaren bu fabrikada üretilen telefonlar Türkiye'de satılmaya başlayacak. Bu tesislerde yıllık 5 milyon telefon üretme kapasitesine ulaşılacak. Onlara şu tavsiyede bulunuyoruz: Kendi tedarik zincirlerinize Türkiye'deki yerleşik tedarikçileri de katmaya çalışın ve buradan ihracatı da hedefleyin."

'CEP'TE YERLİ UCUZLUĞU

Türkiye'de cep telefonunda yerli üretim hamlesinin sonuçları fiyatlara yansımaya başladı. Önceden 2.500 - 3.000 TL arasında fiyatlarda satılan giriş seviyesi cep telefonlarının fiyatları 1.300 - 1.500 TL'ye geriledi. Türkiye'de üretilmeye başlanan cep telefonlarının kutularında 'Made in Turkey' (Türk Yapımı), 'Assembled in Turkey' (Türkiye'de Montajlandı) yazılarının da olduğu dikkat çekiyor. Samsung'un giriş seviyesi modeli A01'in kutusunda da Türkiye yapımı olduğu yazıyor. Oppo'nun da cep telefonu kutularında benzer yazı ve işaretler olduğu görülüyor.

10 MİLYON TELEFON SATILIYOR

Türkiye'nin 10 milyonun üzerinde telefonun satıldığı önemli bir pazar olduğu- nun altını çizen Varank, "Hem bu pazarda iddialı bir şekilde bulunmak hem de Türkiye'deki yaptıkları üretimle dünyaya bu telefonları satabilmek global markalar açısından önemli. İnşallah burada tam kapasiteyle üretime geçildiğinde de 2 bin vatandaşımız istihdam imkanı bulacak" diye konuştu.