WhatsApp'tan kolay alışveriş dönemi başladı

Türk işadamı Mehmet Metin Okur, WhatsApp’tan alışveriş yaptıran ve fotoğrafını koyduğunuz ürünü bulan bir yazılım geliştirdi. Facebook dünyada bir ilk olan bu yerli yazılımı ‘başarı hikayesi’ olarak yayımladı. 

Özgül ÖZTÜRK

Muhafazakarlara yönelik ürün satan e-ticaret platformu Sefamerve.com’un kurucusu Mehmet Metin Okur, 4 yıl önce kurduğu yapay zeka birimiyle dünya e-ticaret pazarına damgasını vuracak bir yazılım geliştirdi. Facebook Messenger ve Instagram’ın ardından e-ticaret platformuna WhatsApp üzerinden erişim imkanı sağlayan LiLa Assist isimli yazılım, site ziyaretçilerinin alışveriş oranlarını yüzde 2’den yüzde 14’lere kadar çıkardı. Türk yazılımcılar tarafından geliştirilen ve yapay zekayla çalışan program, haftada 45 bin kişiyle konuşup siparişlerini alıyor, ürünü hazırlıyor, ödemesini sağlıyor ve atılan konuma ürünü yolluyor. Siteye yönlendirmeden WhatsApp’tan satış imkanı sunan yazılımın dünyada 3.5 trilyon dolar Türkiye’de ise 60 milyar TL’ye ulaşan online ticarete ciddi katkı sağlaması öngörülüyor.  

FOTOĞRAFTAN BULUYOR

Geleneksel ticaretin yerini önce e-ticarete, daha sonra ise sosyal ticarete bıraktığına dikkat çeken Okur, “Artık online ticaretin büyük bölümü WhatsApp üzerinden yapılacak. Şu an Amazon’un da aralarında olduğu dünya e-ticaret devleri bu yazılım üzerinde çalışıyor. Ancak ilk biz çıkardık. Facebook, yazılımımızı dünyada başarı hikayesi olarak yayımladı” dedi. Sefamerve Ar-Ge ekibinin geliştirdiği yazılım aynı zamanda fotoğraf üzerinden ürünü bulma özelliğine sahip. Yani Google’da gezinirken gördüğünüz bir kıyafetin ekran görüntüsünü alıp mesaj attığınızda aradığınız ürünün ya aynısını ve ya yüzde 90-95 benzerlerini cebinize yolluyor. Hatta bir kumaş görseli koyduğunuzda aynı kumaştan yapılmış kıyafetleri önünüze getiriyor. 

MUHAFAZAKARLARIN NİKE’I BİZDEN ÇIKAR

Dünyada 1.8 milyar Müslüman nüfus olduğunu ve bunların yıllık 250 ila 500 milyar dolar arasında bir harcama eğilimleri olduğunu hatırlatan Okur, Türklerin bu kesime yönelik daha fazla marka ve ürün çıkarması gerektiğini söyledi. Okur sözlerini şöyle sürdürdü: “Muhafazakar kesim, Batı’dan marka bekliyor. Oysa biz kendi içimizden markalar çıkarmalıyız. Çünkü Batı, muhafazakarlığı başörtüsünden ibaret sanıyor. Oysa bu kesime yönelik oteller açılmalı, yiyecekler ve kıyafetler üretilmeli. Ben bugün muhafazakar kesimin Nike’ı olacak bir markanın Türkiye’den çıkacağına inanıyorum.” 

600 YEREL ÜRETİCİDEN 220 MİLYON TL’LİK ALIM

Kız kardeşi Oya Okur Erciyeş’le birlikte 7 yıl önce 500 bin TL sermayeyle Sefamerve.com’u kuran  Mehmet Metin Okur, yaptığı başarılı çalışmalarla bu yıl şirketi 350 milyon TL ciroya ulaştırdı. Bunun yüzde 40-50’sinin ihracattan geleceğini belirten Okur, şunları kaydetti: “Şu anda Anadolu’daki 600 tedarikçimiz var. Bunlardan yılda 220 milyon TL’lik alım yapıyoruz. Dünya genelinde 100 ülkeye kıyafetten, ayakkabıya ve ev tekstiline kadar pek çok ürün satıyoruz.”