Whatsapp'tan çifte standart uygulama

Kişisel verileri Facebook'la paylaşma şartı koşan WhatsApp, AB'yi kapsam dışı tuttu. Kullanıcılar bu şartı kabul etmezse ‘WhatsApp'sız kalacak.

Veri skandallarıyla gündeme gelen anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, yeni bir çifte standarda imza attı. Kullanıcılarına, kişisel verileri Facebook ile paylaşma şartı koşan WhatsApp, ağır cezalarla karşı karşıya kaldığı AB ülkelerini kapsam dışı tuttu. Ancak Türkiye dahil pek çok ülkede kullanıcılar WhatsApp’ı kullanmaya devam etmek için ‘Kabul Et’e basmak durumunda.

SON GÜN 8 ŞUBAT

WhatsApp sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, 8 Şubat’a kadar onaylanması gereken yeni koşulların AB ülkelerindeki kullanıcıları kapsamadığı belirtildi. Belirtilen ülkelerdeki kullanıcıların verilerinin reklam ve benzeri amaçlarla Facebook’un şirketleriyle paylaşılmayacağı kaydedildi. WhatsApp, güncellemeden etkilenmeyecek kullanıcılarının olduğu bölgeyi Avrupa Bölgesi olarak tanımlasa da bu ülkeler arasında sadece AB ülkeleri yer alıyor. Bu nedenle Türkiye’deki kullanıcıların WhatsApp’ı kullanmaya devam etmek için 8 Şubat’a kadar güncellenen uygulama koşullarını kabul etmesi gerekiyor.

VERİLERİ PAYLAŞACAK

Bildirimde, “Hesabınızı silmeyi tercih ediyor ve daha fazla bilgi almak istiyorsanız Yardım Merkezi’ni de ziyaret edebilirsiniz” denildi. WhatsApp’ın sitesindeki metinde ise, ”Facebook şirketleri paylaştığımız bilgileri kullanabilir” ifadeleri yer aldı. WhatsApp, Facebook tarafından 2014 yılında satın alınmıştı. AB, satınalma sürecinde Facebook’a 110 milyon dolar ceza kesmişti. AB, en son teknoloji devlerini yıllık gelirlerinin yüzde 10’una kadar ceza öngören düzenlemeyi hayata geçirmişti.

BiP’İ BİR GÜNDE 100 BİN KİŞİ YÜKLEDİ

WhatsApp’ın ‘Ya verilerini paylaş ya da uygulamayı kullanma’ yaklaşımı sonrası alternatif arayışları da hız kazandı. Tepki çeken yeni onay şartının ardından Turkcell, BiP’i bir günde 100 bin kişinin indirdiğini açıkladı. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, yerli iletişim uygulaması BiP’in Türkiye’nin verisini Türkiye’de tuttuğunu vurguladı. Erkan, “Günümüzde kullanıcıların en çok önem verdiği konuların başında kişisel verilerinin güvenliği geliyor. BiP üzerinden gelen tüm verileri, Türkiye’deki veri merkezlerimizde güvenle saklıyoruz. BiP’e yeni yetenekler eklemeyi sürdüreceğiz” diye konuştu. BiP’in aylık 10 milyonun üzerinde aktif kullanıcısı bulunuyor. BiP’in indirilme sayısı ise şu ana kadar 52 milyonu aştı.