HABER MERKEZİ
Türkiye, tarım ve hayvancılık alanında son yıllarda büyük bir göçle karşı karşıya. Yaşanan bu durum başta çoban olmak üzere birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Çözümü ülkeye göç eden göçmenlerde arayan çiftçiler, şu sıralar büyük bir mağduriyet yaşıyor. Zira aylık 12 bin ila 18 bin lira arasında maaşları değişen başta Afgan olmak üzere yabancı uyruklu çobanlar, artan talebi fırsata dönüştürdü. Taban fiyatlarını kurdukları WhatsApp grubu üzerinden belirleyen göçmenler, hangi bölgede maaşlar daha yüksekse oraya göç ediyor. Öte yandan geçtiğimiz günlerde 11 bin 402 lira olarak belirlenen asgari ücretin ise maaşları daha da artırması bekleniyor. Bu konuda uzun zamandır sıkıntı yaşadıklarını ancak sorunun bu yıl daha da büyüdüğünü anlatan Erzurum'a bağlı Aziziye'nin Ziraat Odası Başkanı Abdussemet Tubay, "İlk olarak parasal açıdan büyük meblağlar oluştu. Örneğin geçen yıl 160 hayvan için 6 ayda 80 bin lira ücret vermiştim, bu yıl 190 bin liraya kadar çıktı. Köylü olarak 6 ayda 1100 büyükbaş hayvan için 1 milyon lira para ödüyoruz. Buna rağmen çoban bulamıyoruz" ifadelerini kullandı. Tubay, şu anda bölgelerinde çobanların yüzde 100'ünün ithal olduğunu belirtti.
DEVLETTEN SİGORTA TALEBİ
İthal çobanların kendi aralarında bir WhatsApp grubu oluşturarak fiyat belirlediğine işaret eden Tubay, "Mal sahibiyle belli bir fiyata anlaşan çoban bunu WhatsApp grubunda paylaşıyor, daha aşağı bir rakama çalışan çobanlar anında fiyat arttırıyor, artmazsa da işi bırakıyor. Bu şekilde taban fiyat yükseltiyor" diye konuştu. Konuyla ilgili olarak bir de çözüm önerisinde bulunan Abdussemet Tubay, "Bu işi yapacak bölge insanlarının sigortası devlet tarafından karşılanırsa, bu sorunun tamamen çözüleceğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
İHTİYAÇ SÜREKLİ ARTIYOR
Çobanlık konusunu tüm ülkenin genel sorunu olarak değerlendiren Iğdır Ziraat Odası Başkanı Tugay Bağrı da "Tarımla uğraşan nüfus sayısı 50 yaş üstüne kadar çıktı. Alanda tarım faaliyetini sürdürecek kalifiye eleman yok. Ve çok fazla göç veriliyor. Hal böyle olunca da ithal çobanlara olan talep her geçen gün artıyor" dedi. Yaşanan bu gelişmelerin gelecek dönemde sektörde daha büyük sorunlara yol açacağını belirten Bağrı, "Çiftçi, bu faaliyeti sürdürebilmek için çobanın Pakistanlı, Afkanlı, Suriyeli olduğuna bakmayacak" dedi. Bağrı, çoban bulamayan çiftçinin ücreti artırmak zorunda kaldığını, bu nedenle de fiyatın yükseldiğini söyledi.
TEK GELİRLERİ ÇOBANLIK DEĞİL
Erzurum'da çiftçilik yapan Sinan Kurum, aylık 15 bin liraya anlaştığı çobanın fiyatı az bularak, 2 gün sonra işi bıraktığını söyledi. Erzurum'da Afganların işlettiği kahvehaneler olduğunu ve çobanlara buralardan ulaştıklarını anlatan Kurum, "Bir tek çobanlık yapmıyorlar, işletmeciliğin yanı sıra sebze-meyve satıyorlar. Çay, fındık hasadı dönemlerinde ise gruplar halinde Karadeniz Bölgesi'ne mevsimlik işçi olarak gidiyorlar" diye konuştu.