Vodafone ‘yeşil dijital dönüşüm' raporu yayımladı! Dijital tarımla milli gelir 36 milyar TL artacak

Yeşil ve dijital dönüşümün birlikte yürütülmesi gerektiği belirtilirken, dijital tarımla ekonomiye ek 36 milyar TL katkı mümkün.

GÜLTEN UĞURLU

Vodafone, Türkiye'nin yeşil ve dijital dönüşümdeki mevcut durumu analiz eden, ihtiyaçlarına dikkat çeken ve potansiyel etkisini ortaya koyan 'Yeşil Dijital Dönüşüm Politika Raporu'na imza attı. Yeşil ve dijital dönüşümlerin beraber yürütülmesinin Türkiye'nin rekabet gücünü artıracağı ve sürdürülebilir kalkınmasını hızlandıracağı vurgulanan rapora göre, yeşil dijital dönüşümü destekleyen dijital enerji çözümlerinin kullanılmasıyla Türkiye'de 21 milyar TL'yi aşkın elektrik tasarrufu ve karbon salınımında 3 milyon tonu aşkın azalma sağlanabilecek.

TÜRKİYE RİSK GRUBUNDA

Diğer yandan, dijital tarım ürünlerinin kullanılmasıyla ülke gayri safi yurtiçi hasılası (GSYH) 36 milyar TL'den fazla artırılabilecek. Basınla bir araya gelen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, "Türkiye, iklim değişikliği kırılganlığında 10 kriterden 9'unda yüksek riskli grupta değerlendiriliyor. Bu tablo Türkiye'nin yeşil ve dijital dönüşümünü hızlandırmasının sürdürülebilir kalkınmasının en önemli unsuru olabileceğini gösteriyor" diye konuştu.

TASARRUF VE VERİMLİLİK

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Özlem Kestioğlu ise "Red Enerji ürünümüzle aylık yüzde 30'a kadar enerji tasarruf imkanı sunarak elektrik tüketim maliyetlerini ve karbon ayak izini düşürürken, bir diğer ürünümüz olan Akıllı Fabrika ile makine verimliliğinde yüzde 45'e varan artışlar elde edebiliyoruz. Dijital Tarım çözümümüz sayesinde üretimde kullanılan enerji ve suda yüzde 40'a, ilaç ve gübrede ise yüzde 30'a varan tasarruf sağlayabiliyor, kaynak verimliliğine ciddi anlamda katkı sunuyoruz" dedi.