Virüs 'cüzdan'a bulaştı ama tatilsiz de olmuyor

MÜSİAD'ın araştırmasına göre, 10 kişiden 8'i salgından ekonomik olarak zarar gördüğünü belirtiyor. Ancak buna rağmen 10 kişiden sadece 2'si ‘kesinlikle tatile gitmeyeceğim' diyor.

Müstakil Sanayici ve İşdamları Derneği (MÜSİAD), Uluslararası Helal Turizm Derneği (IHATO) işbirliğinde, Kovid-19’un iç turizme etkisi, salgın sonrası beklentiler ve turizmcilerin yaklaşımlarını içeren kapsamlı bir rapor hazırladı. Akdeniz Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi’nden alanında uzman akademisyenlerin destekleriyle hazırlanan söz konusu raporda, salgının iç turizme etkileri, turistlerin beklentileri ve tatil konusunda yaklaşımları ayrıntılı olarak ele alındı. Rapor, yıllık ortalama tatil bütçesi 5 bin TL’den az 789 katılımcının görüşlerinden elde edilen veriler doğrultusunda hazırlandı.

MUĞLA’NIN TERCİH ORANI ARTTI

• Rapora göre, katılımcılar, son 3 yılda tatillerinde en çok sırasıyla Antalya, Muğla ve İzmir’i tercih etti.

• Salgının kısa bir sürede bitmesi halinde, bu yıl Antalya’nın tercih oranı azalıyor, Muğla’nın tercih oranı artıyor.

• Katılımcıların yüzde 39’u bu yıl ‘bir otelde kalarak’ tatil yapma konusunda kararsız.

• Katılımcıların yüzde 27’si salgın geçer geçmez tatile çıkmak istediğini belirtiyor. İkna olursa tatile gitmeyi düşüneceklerini belirtenlerin oranı ise yüzde 53 düzeyinde. Ancak katılımcıların yüzde 20’si bu yıl kesinlikle tatile gitmek istemediğini ifade ediyor.

BİR YANDAN ENDİŞE SÜRÜYOR

• Her 10 katılımcıdan 8’i, salgından bir şekilde ekonomik olarak zarar gördüğünü, 7’si ise işinin/mesleğinin geleceğinden endişeli olduğunu ifade ediyor. Ancak bu sene kesinlikle tatile gitmeyeceğim diyenlerin oranı, 10 kişiden 2 kişiye tekabül ediyor. Yani endişeli olduğunu ifade eden 7 kişiden beşi, bu zorluklara rağmen ‘tatile gitmekten vazgeçtim’ demiyor.

‘BÜYÜK KARAR AYI’ HAZİRAN

Her 10 katılımcıdan 7’si virüsün kendilerine de bulaşabileceğini düşünüyor ve endişeliler.

• Katılımcıların yüzde 44 ile çoğunluğu, Türkiye genelinde vaka sayısı ancak 10 kişinin altına düşünce kesinlikle tatile gitmeyi düşüneceğini ifade ediyor. Bu durum katılımcıların ‘endişeli’ olduğuna işaret ediyor.

• Salgın haziranda tamamen bitmiş olursa, katılımcıların yüzde 55’i bu yaz gönül rahatlığıyla bir otelde kalarak tatil yapabileceklerini belirtiyor. Haziran, katılımcıların çoğu için hem salgınının bitişinin beklendiği ayı hem de kendi planları için kritik olan ayı işaret ediyor.

OTEL YERİNE ÖZEL KONAKLAMA

Katılımcılara ‘2020 sezonu bitmeden bir otelde kalarak tatil yapmayı planlıyor musunuz?’ sorusu sorulduğunda, bu soruya ‘Hayır’ yanıtını verenlerin oranı yüzde 33 düzeyinde gerçekleşiyor. Bu durumun otel gibi büyük kapasiteli konaklama işletmelerinden, butik otel gibi daha ufak çaplı, villa ve bungalov gibi daha özerk konaklama işletmeleri türlerine yönelik bir talep doğuracağı düşünülüyor.