Vestel, 1 milyar doları şarj ediyor

Geleceğin sektörleri olarak görülen elektrikli araçlar, şarj istasyonları ve batarya depolama sistemlerine odaklanan Vestel, 3 yılda 1 milyar dolarlık değere ulaşmayı hedefliyor. Firma, bu alandaki son teknolojilerini Almanya'da görücüye çıkardı.

ÖZGÜL ÖZTÜRK

Yıllık ortalama yüzde 30 büyüyen elektrikli araç sektörü 2030 yılına kadar 3 trilyon dolarlık hacme ulaşacak. Bu pazarın 580 milyar dolarlık bölümü elektrikli araç komponentleri, elektrikli araç şarj istasyonları ve enerji batarya depolama çözümlerinden oluşacak. Türkiye ve Avrupa pazarında uzun yıllardır yaptığı yatırımlarla tüketici elektroniği pazarında büyük başarıya ulaşan Vestel, bu başarısını mobilite sektörüne de taşıyacak. Vestel Şirketler Grubu'nun elektrikli araç şarj istasyonları, otomotiv elektroniği ve ve enerji depolama sistemleri alanlarındaki faaliyetlerini yürüten Vestel Mobilite şirketi, 3 yıl içinde bu alanda 1 milyar dolarlık piyasa değerine ulaşıp halka açılmayı hedefliyor.

Vestel, Hanover'deki fuarda batarya ve şarj sistemlerini tanıttı. Vestel Genel Müdürü Ergün Güler bu alandaki çalışmalarını anlattı.

SAVUNMA SANAYİİ

Bu amaca ulaşmak için global faaliyetlerini hızlandıran Vestel Mobility, sektörün kalbinin attığı Hannover'deki IAA Transportation Fuarı'nda geniş kapasiteli mobilite ürün ve çözümlerini görücüye çıkardı. Fuarda basınla bir araya gelen Vestel CEO'su Ergün Güler, dünya otomotiv sektöründe elektrikli araçlarla birlikte bir paradigma değişimi yaşandığına dikkat çekerek şunları söyledi: "Otomobiller artık tüketici elektroniği oldu. Türk şirketleri bu süreçte hızlı ve çevik oluşu ve Avrupa standardında kaliteli üretim gücüyle öne çıkabilir. Türkiye savunma sanayisinde nasıl kendi teknolojisini üretip başarılı olduysa, aynı şeyi elektrikli araç ve depolama sektöründe yapabilir. Vestel olarak biz de tüketici elektroniği alanında yaşadığımız başarıyı, mobilite alanına taşıyacağız. Hedefimiz 3 yıl içinde 1 milyar dolarlık değerlemeye ulaşıp halka açılmak. Bunu Türkiye'de ve ya Amerika'da yapabiliriz."

GLOBAL MARKALARIN TEDARİKÇİSİ OLACAK

Vestel CEO'su Ergün Güler, Vestel'in bugün elektronik alanındaki deneyimi sayesinde elektrikli araç ekosisteminin önemli tedarikçileri arasında yer aldığını hatırlattı. Güler, "Vestel'in araç içi ekran çözümlerinden elektronik kontrol ünitelerine, güç elektroniğinden bağlantılı araç çözümlerine, Ar-Ge, tasarım ve üretim dahil geniş bir yelpazede hizmet sunuyor. Elektrikli araçların kartlarını biz yapıyoruz. Bu fuar sonunda uluslararası bir markayla anlaşma imzalayacağız" diye konuştu.

10 DAKİKADA DOLACAK

Vestel'in elektrikli araç şarj istasyonlarıyla bugüne kadar Türkiye'de ve Avrupa'da 30'a yakın ülkede, 180 binden fazla şarj soketi yerleşimi yaptığını vurgulayan Güler, " Ev tipi ve küçük işletmelere yönelik AC serilerinin üretimine 2017'de başladık. Ayrıca, çok hızlı şarj uygulamaları için daha güçlü çıkış sunan DC serimiz bulunuyor. Bu yıl piyasaya sunduğumuz 720kW güç çıkışlı çok hızlı şarj istasyonumuzun ardından hedefimiz, 2025'te 10 dakikada şarj edecek 1MW güç çıkışlı EVC'leri piyasaya sürmek. Mobilite ihracatında Avrupa başta olmak üzere Ortadoğu ve Amerika'ya yönelik büyüme planlarımız da mevcut" dedi.

UÇAKLARA TÜRK EKRANI

Vestel'in bugün ekran teknolojilerinde dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer aldığını hatırlatan Güler yerli otonun ekranında da Vestel imzası olduğunu vurguladı. Güler, "Şimdi bu tecrübemizi havacılık sektörüne de taşıyoruz. Dünyanın en fazla noktasına uçan havayolu şirketinin 300 adet uçak filonun ekranlarını biz üreteceğiz. Buradaki deneyimimizle dünyanın diğer havacılık şirketleriyle de çalışacağız" dedi.