Verimli üretene daha fazla destek

Tarımda yeni destek modelinin hayvancılık ayağı devreye girdi. Yeni modelde verimli üretim yapana destek artacak. Gençler ve kadınlar ilave destek de alacak.

Hayvancılık desteklerine ilişkin kararname Resmi Gazete'de yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararı ile hayvancılıkta 3 yıl uygulanacak yeni destekleme modeli belli oldu. Yeni destekleme modelinde üretimin her konusu için değil katsayı ve performansa göre destekler verilecek. Büyükbaş, küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve ipek böceği için temel destek miktarları belirlendi. Yeni modelde verimliliği artırıcı kriterleri sağlayanlar daha yüksek destek alacak, böylece verimli ve kaliteli üretim teşvik edilecek.

Mevcut durumda bir aile işletmesi buzağı başına 2 bin 68 lira destek alırken, yeni modelde kapsamında 4 bin 800 lira destek alacak. İşletme sahibinin kadın veya genç yetiştirici olması durumunda ilave 700 lira verilecek. Halihazırda ari bir aile işletmesi 28 bin 680 lira destek alırken, yeni model kapsamında 77 bin lira destek imkanı bulacak.

KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK

Küçükbaş destekleri ilk defa kuzu ve oğlaklar için de ödenecek. Açıklanan yeni modelde suni tohumlama, soy kütüğü, yerli sperma, ari işletme gibi konularda da ilave destekler var. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Kırsalda üretimin ana direği olan kadınlara ve geleceğimizin teminatı gençlere pozitif ayrımcılık yaptık" değerlendirmesinde bulundu.