Vergi kanunlarına düzenleme sinyali

Vergiyi tabana yaymak için kanunların gözden geçirildiğini ve yeni düzenlemelerin olacağını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Program döneminde çalışmalarımızı Meclisimizin takdirine sunacağız” dedi.

Akşam

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gerçekleştirdiği bütçe sunumunda ekonomi gündemine ilişkin önemil açıklamalarda bulundu. Yeni vergi düzenlemesi sinyali veren Şimşek'ten "Çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz" mesajı da geldi.

Vergi düzenlemesine ilişkin olarak, "Temel vergi kanunlarını gözden geçiriyoruz" diyen Şimşek, vergi düzenlemelerinde adalet, eşitlik, öngörülebilirlik ve şeffaflık ilkeleri dikkate alınarak vergi tabanının genişletilmesi ve gönüllü uyumun artırılmasına yönelik çalışmalara devam edeceklerini belirtti. Şimşek, şunları söyledi: "Bu ilkelere ve mali disipline bağlı kalarak, kalkınmanın, istihdamın, sosyal politikaların ve ihracatın desteklenmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve rekabet gücünün artırılması, gelir politikalarımızın temel eksenini oluşturacaktır. Anlaşılabilir, kolay uygulanabilir, güncel gereksinimleri karşılayan bir vergi yapısının oluşturulması, dolaysız vergilerin bütçe içindeki payının artırılması temel amacımız. Etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin kaldırılması hususunda kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz. Program döneminde çalışmalarımızı Meclisimizin takdirine sunacağız."

7.4 TRİLYONLUK GELİR

Gelir tahsilat performansını artıracaklarını ve bütçe gelir hedeflerinin gerçekçi olduğunu belirten Şimşek, gelecek yıl merkezi yönetim bütçe gelirlerinin yüzde 71.1 artışla 8 trilyon 437 milyar lira, vergi gelirlerinin yüzde 73.5 artışla 7 trilyon 408 milyar lira, vergi dışı gelirlerin ise yüzde 56.2 artışla 1 trilyon 29 milyar liraya ulaşacağını tahmin ettiklerini söyledi.

GRİ LİSTEDEN ÇIKILACAK

Mali suçlarla mücadelenin temel öncelikleri olduğunu belirten Şimşek, "Mali Eylem Görev Gücü (FATF) raporuna göre, ülkemiz 40 FATF standardının 39'u ile uyumlu. Teknik uyum kapsamında, hazırlıkları devam eden tek husus, kripto varlıklar ile ilgili çalışmalar. Bu konuda da gerekli çalışmalarımız nihai aşamaya geldi. Bu haliyle Türkiye teknik uyumda en başarılı ülkeler arasına girdi. Uygulamada sağlayacağımız etkinlik ile ülkemizi gri listeden çıkarmak için çaba gösteriyoruz" dedi.

ÇALIŞANIMIZI VE EMEKLİLERİ ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ

Mehmet Şimşek'ten cuma günü açıklanacak ekim ayı enflasyonu öncesinde asgari ücret, memur zammı ve emekli maaşı zammı için dikkat çeken bir mesaj geldi. Enflasyonun 2024 yılında yüzde 5.8'e gerilemesinin beklendiğini, bu nedenle sıkı parasal duruşun bir süre daha devam etme ihtimalinin yüksek olduğunu belirte Şimşek, "Çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz" dedi.

YAPISAL REFORMLAR HAYATA GEÇİRİLECEK

Mehmet Şimşek'in konuşmalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

Önümüzdeki dönemde para, maliye ve gelirler politikası eşgüdüm içerisinde yürütülecek; üretim, rekabet ve verimliliği artırıcı yapısal reformlar hayata geçirilecek.

Gayet iyi biliyoruz ki vatandaşımızın alım gücünün korunması, sürdürülebilir büyüme ve kalıcı refah artışı için fiyat istikrarı ön koşuldur. Yoğun çabalarımız bunu gerçekleştirmeye yöneliktir.

Enflasyon ile mücadelede attığımız adımlar ile sağlanacak yeniden dengelenme, mevduat faizlerindeki artışla birlikte azalması beklenen altın ithalatı ve geçen seneye göre düşen enerji fiyatlarının etkisiyle cari açık (döviz açığı) düşüş trendine girmiştir.

Ekim ayı itibarıyla proje finansmanı amacıyla yaklaşık 7.1 milyar dolar tutarında dış finansman sağladık. Söz konusu finansman, ağırlıklı olarak ulaştırma, doğal afet, enerji ve reel sektör alanlarındaki projelerin desteklenmesini amaçlamaktadır.