Vergi kaçıranlara göz açtırmayacak yeni yasa

Türkiye, vergi yükümlülüklerinden kurtulmak amacıyla verginin hiç olmadığı ülkelerde kurulan offshore şirketlere karşı, uluslararası anlaşmalar kapsamında harekete geçiyor.

YELDA GÖKDAĞ

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), ülkelerin vergi kayıplarının önüne geçmek amacıyla 2015’te Matrah Aşındırması ve Kar Aktarımı Eylem Planı’nı (BEPS) kabul etmişti. 2016 yılında ise BEPS’ye çift taraflı vergilendirmeyi ve vergi kaçakçılığını önleyecek Çok Taraflı Anlaşma (MLI) metni eklenmişti. Anlaşma Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 71 ülke tarafından geçtiğimiz yıl Paris’te imzalanmıştı. Bu çerçevede Türkiye anlaşmanın yasal zemine kavuşması ve uygulanabilir olması için hazırlıklara başladı. Türkiye’de 2019’un Ocak ayında yasalaşarak yürürlüğe gireceği öngörülen anlaşma ile ülkeler birbirlerine karşı vergi kaçakçılığının önlenmesinde sorumlu olacak. 

TEK ANLAŞMADA TOPLANIYOR 

MLI, ülkelerin karşılıklı imzaladıkları 3 bin vergi anlaşmasının her birinin tekrar görüşülmesi gerekliliğini ortadan kaldırarak, anlaşmayı imzalayan tüm ülkeler nezdinde vergi anlaşmalarıyla ortaya koyulacak tedbirlerin uygulanabilir olmasını sağlayacak. MLI’nin Türkiye’de yürürlüğe girmesiyle çok uluslu şirketlerin uygulamaları kontrol edilebilir ve denetlenebilir hale gelecek. Konuya ilişkin açıklama Avrupa Birliği Dış İlişkiler Daire Başkanı İdris Şenyurt’tan geldi. Şenyurt anlaşmanın yasalaşma sürecinin devam ettiğini kaydederek  “OECD’nin yapmış olduğu vergi kaçırmayla daha doğrusu vergi cennetleriyle mücadele konusunda birden fazla çalışma var. Bu kapsamda çalışmanın birisi matrah aşındırması ve kâr kaydırmasının önüne geçilmesi amacıyla oluşturulan BEPS Eylem Planı" ifadelerini kullandı. 

Yasalaşma sürecinde

Şenyurt şöyle devam etti: Bu eylem planı içerisinde MLI denilen uluslararası çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının değiştirilmesini öngören bir anlaşma taslağı ortaya çıkarıldı. Biz de Türkiye olarak bu çalışmaya katıldık ve bu anlaşmayı imzaladık ve yasalaşma süreci devam etmekte.” 

Yatırımlar için özel bir yıl  

Bu arada Maliye Bakanı Naci Ağbal  bu yılın ilk çeyreğindeki öncü göstergelerin de ekonomideki canlanmanın devam ettiğinin işareti olduğunu söyledi. Ağbal, hükümet olarak, yatırımlar için ilave tedbirlerle düzenlemeler yaptıklarını ifade ederek “Özellikle 2018’i özel sektör yatırımları ve ihracat bakımından özel bir yıl yapmak istiyoruz” dedi. 

Üç ihtimal bulunuyor

 Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Ayşe Dilbay ise, "Gelir ya elde edildiği ülkede  ya ikameti kapsamında kişinin hayatını sürdürdüğü yerde vergilendirmekte ya da vergilendirme hakkı paylaşılmaktadır. Yapılan anlaşmada bu konudaki ortak kararlar yer almaktadır" dedi.

KDV iadesi imalatı destekleyecek

İmalat sanayiini teşvik etmek amacıyla getirilen düzenlemelere dikkati çeken Ağbal, “2018’de imalat sanayiinde teşvik belgeli yatırım yapılırsa bu yatırıma ilişkin bina ve inşaat harcamalarında KDV iadesi getirdik. İmalat sanayisine bu yolla ciddi destek vereceğiz. Bu yıl yapılacak yatırım harcamalarında kurumlar vergisi avantajını 15 puan artırıyoruz. Ayrıca bu yıl yapılacak yatırım harcamaları kurumlar vergisinden tam olarak düşülebilecek” dedi.