Vergi borcunu peşin ödeyene %50 indirim

Maliye Bakanı Ağbal, 30 haziran öncesine kadar olan vergi borçları için açıkladığı yeniden yapılandırmaya bir müjde daha ekledi. Peşin ödemeyi teşvik edeceklerini belirten Ağbal, ''Borç, peşin ödenmek istenirse vergi borcunun aslı dışındaki yurtiçi Üfe'ye göre hesaplanacak tutarın % 50'sini tekrar sileceğiz'' dedi. 

Vatandaşa önceki gün vergi borcunda 160 milyar liralık yeniden yapılandırma müjdesi veren Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaklaşık 13 milyon kişinin yararlanacağı düzenlemeyle ilgili yeni ayrıntılar paylaştı. Ağbal, "Vergi dairesine borcu olan vatandaşımız, 30 Haziran'dan önceki dönemlere ait vergi veya prim borcu varsa ekim sonuna kadar vergi dairesine müracaat edecek ve vergi borçları için kasım, prim borçları için aralıktan itibaren 36 aya varan taksitler dahilinde bu borçlarını ödeyecek, isterse peşin ödeyecek" dedi. Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Ağbal, peşin ödemeyi teşvik etmek istediklerini belirterek, şöyle devam etti: 

NASIL HESAPLANIYOR?

"Peşin ödemek istenirse, vergi borcunun aslı dışındaki yurtiçi Üfe'ye göre hesaplanacak tutarın yüzde 50'sini tekrar sileceğiz. Taksit olursa peşin ödeme indiriminden yararlanamayacaklar. Bundan önceki yapılandırmalarda kişinin borcunun vergi aslı alınıyor, gecikme zammı yerine yurtiçi Üfe'ye göre yeni faiz hesaplanıyordu. Buna karşılık bütün cezalar siliniyor, vergi aslı ile yurtiçi üfe peşin olarak tahsil ediliyordu. Şimdiki düzenlemede, vergi aslı ile beraber yurtiçi üfe olarak hesaplanan faiz tutarının yüzde 50’sini öderseniz, geri kalan tutarı almayacağız. Böylece peşin  ödeme indirimi getiriyoruz."

Ekim ayı sonuna kadar müracat

Düzenleme dün akşam Meclis'e giderken, Bakan Ağbal, "Teklifi salı günü komisyonda görüşmelere başlıyoruz. Düzenleme çıktıktan sonra vatandaşımız ekim sonuna kadar müracat edebilecek" dedi. Öte yandan Ağbal, darbe girişimi nedeniyle reform takviminde aksama olmadığına da dikkat çekti.

Yastık altı da varlık barışında

Ağbal, varlık barışıyla ilgili de, düzenlemenin kapsamını genişlettiklerini, yurtiçinde yastık altında olan varlıkların da işletme kayıtlarına alınması halinde vatandaşların düzenlemeden yararlanabileceklerini bildirdi. Ağbal, "Yurtdışından getirilen varlıklar dilediğiniz gibi istenirse işletmeye dahil edilir, istenirse banka hesabında tutulur" dedi. 

Toplam 162 milyar lira

Bakan Ağbal, peşin ödemede sunulacak indirimi de şu örnekle anlattı: "Örneğin 100 lira vergi aslı varsa geçmiş dönemlere ilişkin, 100 lirası anapara 40 lirası da Üfe'li faiz olduğu için bu 40 liranın yüzde 50’sini ödemesi halinde 120 TL peşin ödenebilecek." Ağbal, "Bizde kayıtlı 90 milyar liralık yeniden yapılandırılacak tutar var. SGK primleri olarak da 72 milyarlık tutar var" dedi.

Devlet, 'Sizin arkanızdayız' mesajı verdi 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, vergi ve prim borçlarıyla varlık barışına ilişkin açıklamayı olumlu bulduklarını belirterek, devletin iş dünyasına ‘Biz sizin arkanızdayız’ mesajı verdiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, "Ayrıca, matrah artırımı ve stok affı konusunda da adım atılması son derece yerinde olmuştur. Tüm özel sektörümüzün bu imkânlardan azami şekilde faydalanacağından eminim" diye konuştu. 

Büyük fırsat kaçırmayalım

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de yaptığı açıklamada, borç yapılandırmasının esnaf için fırsat olduğunu belirterek, "Bu zor dönemde vergi ve prim borçlarını ödemek isteyen esnaf için büyük bir avantaj getiriliyor. Esnaf bu fırsatı iyi değerlendirmeli" değerlendirmesinde bulundu.