GİB vergi borcu yapılandırma nasıl yapılıyor? Vergi borcu yapılandırma süresi son gün ne zaman?

Vergi borcu yapılandırma süresi uzatıldı. Konuya yönelik detaylı bilgi almak isteyen vatandaşlar, Vergi borcu yapılandırma süresi son gün ne zaman? GİB vergi borcu yapılandırma nasıl yapılıyor? gibi soruların yanıtını merak etmeye başladı. Trafik ve idari para cezaları, öğrenim ve katkı kredisi borçları, motorlu taşıtlar vergisi gibi borçlar yapılandırma kapsamında bulunmaktadır.

Vergi borcu yapılandırma bugün yoğun bir şekilde merak ediliyor. 7326 sayılı Yapılandırma Kanunu başvuru süresi uzatıldı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Trafik ve idari para cezaları, öğrenim ve katkı kredisi borçları, motorlu taşıtlar vergisi gibi borçlar yapılandırma kapsamındadır. Peki, Vergi borcu yapılandırma süresi son gün ne zaman? GİB vergi borcu yapılandırma nasıl yapılıyor?

VERGİ BORCU YAPILANDIRMA SÜRESİ SON GÜN NE ZAMAN?

AA'da yer alan habere göre, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun hükümlerinden yararlanmak için öngörülen başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri birer ay ötelendi.


VERGİ BORCU YAPILANDIRMA BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ

Vergi dairelerine, gümrük müdürlüklerine, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK), belediyelere ve alacakları yapılandırılan çok sayıda idareye başvurular, 30 Eylül 2021 Perşembe gününe kadar yapılabilecek.

Bu çerçevede yapılandırma yasasından yararlanmak isteyenlerin 30 Eylül 2021 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar, ilgili vergi dairelerine başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Yapılandırılan borçların ilk taksit ödeme süresi de (peşin ödeme süresi dahil) Cumhurbaşkanı Kararı ile 1 ay uzatıldı. Buna göre, vergi dairelerine başvuran ve borçları yapılandırılan mükelleflerin ilk taksitlerini, peşin ödemeyi tercih etmişlerse en geç 1 Kasım 2021 Pazartesi yapmaları gerekiyor.

SGK'ye ilk taksit ödemeleri ise en geç 30 Kasım 2021 Salı günü yapılacak.

E-DEVLET VERGİ BORCU YAPILANDIRMA NASIL YAPILIYOR?

Başvurular 30 Eylül 2021 tarihine kadar, e-sigorta kanalıyla internet üzerinden yapılabileceği gibi, şahsen veya posta yoluyla bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine de yapılabilir.

İşverenler, e-sigorta kanalıyla, şahsen veya posta yoluyla ilgili SGİM/SGM''ye,

4/b (Bağ-Kur) sigortalıları, e-devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla herhangi bir SGİM/ SGM'ye,

Primlerini kendi ödeyenler, e-devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla dosyalarının olduğu SGİM/SGM'ye,

Kamu idarelerinin (4/c) borçları için, e-sigorta kanalıyla, elden veya posta yoluyla Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Primler Daire Başkanlığı'na,

Kamu idarelerinin idari para cezaları için ise, e-sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla iş yerinin bağlı bulunduğu SGİM/SGM'ye, başvuru yapılabilecektir.

4/b (Bağ-Kur) sigortalıları, ihya borçlarını e-Devlet üzerinden veya bağlı olduğu SGİM/SGM'ye 01/07/2021 – 01/11/2021 tarihleri arasında başvuru yapabileceklerdir.

Genel Sağlık Sigortası borçları için başvuru şartı aranmayacak, tüm borçlar otomatik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılandırılacaktır.