Vegan mönülerle kendi işinizin patronu olun

Hayvansal kaynaklı beslenmeyi reddeden vegan yaşam biçimi, yeni gelir kapısı yarattı. Etsiz yemek menüleri hazırlayan girişimciler, doğru zaman ve yerde açtıkları mekanlarla başarıyı garantiliyor.

Özgül ÖZTÜRK

Verdiğiniz emek ölçüsünde gelirinizi artırmak, daha iyi bir hayat standardına kavuşmak, günün sonunda yorgun ama mutlu uyumak kendi işinizin patronu olmakla mümkün. Ancak “nereden başlayıp, nasıl yol almalıyım” diye düşünenlerdenseniz Girişim Koçu ile doğru adrestesiniz. AKŞAM’da her çarşamba yayımlanacak Girişim Koçu sayfasıyla Türkiye ve dünyada trend olmuş, düşük bütçelerle yüksek gelir getiren iş kollarını ele alacağız. 

SEKTÖRDE İHTİYAÇ ÇOK

Türkiye’de son yıllarda yüksek getiri oranlarıyla dikkat çeken önemli iş kollarından biri vegan restoran işletmeciliği. Tüm hayvansal gıdalardan arınmış beslenme türü ve bir yaşam biçimini gerektiren veganların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik girişimciler doğru mekan ve zamanda açacakları işletmelerle başarıyı garantiliyor. 

100 BİN TL’DEN BAŞLIYOR 

Bu sektörle ilgili herhangi bir iş kurmak için en az 100 bin TL’lik bir sermayeye ihtiyacınız var. Bu sermayeyle vejeteryan veya vegan mönüler hazırlayan bir catering şirketi kurabilir ve ya işlek bir caddede bir restoran açabilirsiniz. Aralarında sanatçı Zeynep Casali’nin de yer aldığı bir çok kişi bu ihtiyacı karşılamak için restoran açarken yurtdışından yatırımcılar da bu alana yöneliyor. Lübnan’ın ünlü restoran zinciri Falafel Karim Sahyoun, yurtdışındaki ilk şubesini 1.5 yıl önce İstiklal Caddesi’nde açtı. Restoranın Müdürü Elie Khalil, günde ortalama 200-300 kişiyi ağırladıklarını ve yeni şubeler açmak için mekan arayışında olduklarını söylüyor. 

KASABI DA AÇILABİLİR 

Türkiye’de Veggy markasının ürettiği vegan döner, köfte ve tofularla, Trakya Çiftliği tarafından geliştirilen vegan yoğurt, soya sütü ve peynirler çeşitleri marketlerde bulunur oldu. Önümüzdeki dönemde soya ve bezelye proteini bazlı vegan köftelerin satıldığı vegan kasap ve marketler de açılabilir.

50 bin TL hibe kredisi var 

Kendi işini kurmak için yeterli sermayeye sahip olmayanlar, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi’nin (KOSGEB) Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’ne katılıp 50 bin TL’lik hibe başvurusu yapabilirler.