‘Vay be' dedirten Ar-Ge

Hidrojenin doğalgazla harmanlanıp, temiz enerji olarak sunulmasını sağlayacak merkez Konya'da açıldı. Hidrojenle ilgili yoğun çalıştıklarını belirten Enerji Bakanı Dönmez, merkezin Ar-Ge mühendislerini tebrik ederek, “Vay be” dedi.

Enerji dönüşümü için ihtiyaç duyulan 'kayıp halka' olarak değerlendirilen hidrojen, Konya'da kurulan laboratuvarda enerjiye dönüşecek. Hidrojenin doğalgazla harmanlanıp, temiz enerji olarak vatandaşlara ulaştırılması hedefleniyor. Türkiye'de ilk kez doğalgazla hidrojenin karıştırılarak evsel cihazlarda kullanılması amacıyla projelendirilen GAZBİR-GAZMER Temiz Enerji Teknoloji Merkezi'nin açılışını yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu yıl içinde Türkiye'nin hidrojen stratejisini oluşturacaklarını söyledi.

ŞEBEKEYE KARIŞACAK

Uz manların hidrojeni 'geleceğin enerji taşıyıcısı' olarak nitelendirdiğini aktaran Dönmez, hidrojen konusunda stratejilerinin temelinde mevcut doğalgaz şebekesine hidrojen karıştırmak olduğuna değindi. Dönmez, şunları söyledi: "Türkiye'nin doğalgaz altyapısı çok yeni. Hidrojen için bu şebekeyi kullanmak, milli servetin korumasını da sağlayacak. Referans senaryomuz mevcut gaz sisteminin aşamalı ve öğrenilen bir süreçle hidrojen karışımlarıyla işletilmesidir."

'ERTUĞRUL' GELİYOR

Dönmez, hidrojen üretimi ve kullanım alanlarıyla ilgili yoğun bir çalışma içinde olduklarını vurgulayarak, Ar-Ge mühendislerini gayretle çalıştıkları, gelişime destekleri için tebrik etti. Dönmez, "Sizlere teşekkür ediyorum, 'vay be' diyorum" ifadelerini kullandı. Dönmez, Twitter'dan yaptığı açıklamada da, Türkiye'nin ilk yüzer LNG depolama ve gazlaştırma gemisi (FSRU) Ertuğrul Gazi'nin bu ay içinde Türkiye kara sularına giriş yapacağını bildirdi.

HİDROJENLE ÇAY DEMLENDİ

Programın ardından Enerji Bakanı Dönmez'e ilk kez hidrojenle doğalgazın karıştırılmasıyla ortaya çıkan ısıyla ocakta demlenen çay ikram edildi.

10 AYDA İLK TESTLER BAŞLADI

Bakan Dönmez, tesisin 6 milyon lira yatırım bedeliyle hayata geçirildiğini belirterek, şöyle devam etti: "10 ay gibi kısa bir sürede ilk testler başladı. Burada Türkiye'de ilk defa doğalgazla hidrojen karıştırılarak evsel cihazların beslenmesi projesi hayata geçirildi. Laboratuvarda test amaçlı olarak ortalama yüzde 5 ila yüzde 20'ye kadar hidrojenle yüzde 95 ila yüzde 80'e kadar doğalgaz karıştırıldı ve elde edilen karışım test amaçlı yakıldı. İlk testlerin sonuçları olumlu oldu."

BODRUM'A DOĞAL GAZ MÜJDESİ

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, ilçeye doğal gaz için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca en kısa zamanda çalışma başlatılacağını açıkladı. Aras, "Çevre dostu, ekonomik ve temiz enerji olarak yaygın bir şekilde kullanılan doğal gaz artık Bodrum'un da enerji kaynağı olacak. Konutların ve işletmelerimizin ekonomik ve temiz enerjiye ulaşımını sağlayarak kış turizminin gelişmesine de olanak sağlayacak bu büyük yatırım için hükümetimize şükranlarımızı sunarız" dedi.