Vatandaşlardan ‘altın’ destek 

Başkan Erdoğan’ın çağrısı ve AKŞAM’ın başlattığı kampanyaya cevap veren vatandaşlar altınlarını bozmaya başladı. Adana’da üç gün içinde 1 ton altın bozduruldu.  

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ve AKŞAM’ın başlattığı kampanyayla vatandaşlar akın akın yastık altındaki altınları bozduruyor. Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, kentte 3 gün içinde 1 tona yakın altının bozdurulduğunu belirtti. Başman, “Vatandaş esnafa altın almaya değil daha çok satmak için gelmeye başladı” dedi. Kentte 48 yıldır kuyumculuk yapan Necati Katlav da “Gelip 30 gram, 100 gram altın satıyorlar. Kuyumcular da mümkün olduğunca bunları alıp, satış yapamadığından buradaki toptancılara gönderiyor. Toptancılar da İstanbul’a gönderip taze para geliyor” diye konuştu. 

ALMAYA GELEN KALMADI 

Kuyumcu Emir Karyağa (50) ise, son birkaç günde yaşananları “Satmaya gelen devamlı halk kalabalıktı. Fakat almaya gelen yoktu” sözleriyle açıkladı. Şu anda Türkiye’de yastık altında 200 milyar dolarlık altın olduğu tahmin ediliyor. Şu anda atıl duran bu altınlar bozdurularak ya da bankalarda altın hesapları açılarak ekonomiye kazandırtılabilir. Güney Kore 1997 yılında patlak veren krizden çıkabilmek için IMF’den 58 milyar dolarlık kredi almak zorunda kalmıştı. Güney Kore’de halk 2.2 milyar dolarlık altınını sisteme sokarak ülkenin IMF borcunu bitirmesine destek olmuştu.

Bu arada vatandaşlar, döviz bürolarına gidip dolar satarak TL’ye dönmeye dün de devam etti.  

İranlılar hayran

Türk halkının, ülkenin uğradığı ekonomik saldırıya karşı sergilediği duruş büyük takdir toplamaya devam ediyor.  İran Meclisi Başkanlık Divanı Üyesi Esedullah Abbasi, Türk halkının devletiyle seferber olarak ABD’nin girişimlerini boşa çıkardığını söyledi. ABD’nin ülke ekonomisine yönelik girişimlerine karşı Türkiye’nin halkı ve devletiyle yekvücut olduğuna işaret etti.