Vatandaşa zorluk çıkaran bankalara 204 milyon ceza

Bireysel ve ticari müşterilerin şikayetlerini inceleyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), vatandaşa zorluk çıkaran 7 bankaya toplam 204 milyon 651 bin TL tutarında idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

ŞİKAYETLER İNCELENDİ

Konuya ilişkin açıklamada “Bireysel ve ticari müşteriler tarafından kurumumuza iletilen şikayetler incelenmiştir. Bu kapsamda, şikayete konu bankalar hakkında kurumumuz denetim elemanları tarafından yapılan incelemeler neticesinde düzenlenen raporlarda yer alan tespitlere ilişkin olarak ilgili mevzuat ve kurumumuzca bankalara iletilen talimatlara aykırı işlem tesis edilmesi gerekçesiyle, 7 bankaya toplam 204 bin 651 bin TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. Söz konusu şikayetlere ilişkin inceleme süreçleri kesintisiz devam etmektedir” denildi.

BU İLK CEZA DEĞİL

BDDK, aynı gerekçeyle daha önce de mali kuruluşlara ceza vermişti. 26 Haziran’da 16 mali kuruluşa, 2.1 milyon TL ceza verildiği duyurulmuştu. 29 Mayıs günü yapılan basın açıklamasıyla da 18 bankaya 102.1 milyon TL ceza verildiği açıklanmıştı. 15 Mayıs’ta ise 15 bankaya, 19 milyon 650 bin TL’lik bir ceza duyurulmuştu. BDDK önceki gün de bankalara 11 maddelik talimat göndererek ‘vatandaşa kolaylık sağlayın’ çağrısında bulunmuştu.

BDDK’DAN ‘ASGARİ ÖDEME’ KARARI 

Asgari ödeme tutarını 3 kez ödemeyenlerin kredi kartı yıl sonuna kadar kapatılmayacak. BDDK’dan yapılan yazılı açıklamaya göre bankaların gelirini beyan edemeyen müşterilerine tanıyabildiği azami 1.300 Türk lirası limit, 2 bin Türk lirasına çıkarıldı. Dün alınan kararla ayrıca Kovid-19 salgınının ekonomik etkilerini sınırlandırma tedbirleri kapsamında asgari ödeme tutarı bir yıl içinde üç kez ödenmeyen kredi kartlarının kullanıma kapatılması 2020 yıl sonuna kadar uygulanmayabilecek.